Nádhera, zíral Hertl na souhru Pastrňáka s Krejčím. Jejich lahůdka oslnila i v zámoří

jzp jzp
20. 5. 2022 6:39
Hokejový koncert. Češi po příletu Davida Pastrňáka ožili natolik, že na mistrovství světa vyřídili Lotyšsko za jedinou třetinu. Hvězdná posila z Bostonu k výhře 5:1 výrazně přispěla.
Spolupráce Krejčího (vlevo) s Pastrňákem (uprostřed) přinesla body hned na první pokus.
Spolupráce Krejčího (vlevo) s Pastrňákem (uprostřed) přinesla body hned na první pokus. | Foto: ČTK

Pastrňák v první lajně vedle Davida Krejčího a Romana Červenky vystřídal mladého dříče Matěje Blümela. A děly se věci.

Elitní trojice dohromady nastřádala šest bodů (2+4), devětkrát vystřelila na bránu a ani jednou nefaulovala. Krejčí vyhrál deset ze třinácti buly, čímž předčil všechny hráče na ledě.

Nejvíc se ale mluvilo o Pastrňákovi, nejlepším českém hokejistovi posledních let. "Hodně nám pomohl. Byla nádhera se dívat na Davida s Davidem, jak se znají," pousmál se útočník Tomáš Hertl.

Trenér Kari Jalonen si Pastrňáka nemohl vynachválit: "David je neuvěřitelný. Hlavně má skvělý charakter, všem v kabině dodal pozitivní energii. Jsme strašně rádi, že ho tady máme. Znám jeho minulost s Krejčím, každý mi o ní říkal. Dnes jsem i já poznal, co spolu dovedou."

Největší lahůdka přišla na konci první třetiny, kdy Krejčí našel u brány "schovaného" Pastrňáka, který zakončil do odkryté klece a zvýšil už na 5:0. V podstatě bylo rozhodnuto.

Výstavní branka vyvolala slušný ohlas i v zámoří, kde jinak fanoušci touto dobou hltají boje o Stanley Cup a o světový šampionát se moc nezajímají. 

"Krásná nahrávka," komentoval Pastrňák opěvovanou kombinaci s Krejčím. "Pro mě to nebylo nic překvapivého. Vím, že Krejča vidí prostor na nějaké dvě vteřiny dopředu. Je radost s ním hrát. V Bostonu to byl můj mentor."

Přestože Pastrňák v severoamerické NHL zpravidla nastupoval v jiné lajně, občas si zahrál i s českým kamarádem, z čehož pak těžila reprezentace. Na mistrovství světa 2018 ti dva skolili ve skupině Rusko třemi góly, a to krátce po příletu do dánského dějiště.

Ve čtvrtek spolupráce znovu klapala. Krejčí sice po letech v Bostonu strávil současnou sezonu v extraligové Olomouci, ale s Pastrňákem si pořád rozumí - v osobní rovině i na ledě.

"Myslím, že Pasta je pořád stejný, pohodový," spustil Krejčí. "I když jsme se neviděli, volali jsme si, psali. Herně je posledních pár let na světové úrovni, už mě ničím nepřekvapí. Je ale neskutečné si s ním znovu zahrát."

Červenka k dvojici zapadá. S Krejčím si porozuměl v Tampere a vedle Pastrňáka (a Tomáše Plekance) odehrál mistrovství světa v Rusku před šesti lety. Šlo tehdy s osmi góly v osmi kláních o nejnebezpečnější český útok.

"Hned jsem věděl, že si budeme rozumět," pochvaloval si Pastrňák staronové parťáky. "S Červusem jsem hrál na šampionátu v Moskvě. S Krejčou pak trošku v Bostonu. Všichni jsme věděli, co od sebe očekávat. Ti dva mezi sebou už taky nějakou chemii mají."

Pastrňák při premiéře v Tampere zazářil i přesto, že měl za sebou zdlouhavou cestu a pět dní nehrál. "Pauza byla znát. Celý den byl dlouhý, dolehl na mě jet lag, vzbudil jsem se strašně brzo. Začátek zápasu by se mi hodil tak na desátou ráno," smál se. "První dny jsou ale vždycky takové."

Video: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy