Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Kontext Zahraničí Zprávy

    Kulturou za Ukrajinu (No. 8)

    Newsletter Kulturou za Ukrajinu pomáhá informovat ostatní organizace i jednotlivce o aktuálním dění jak v České republice, tak na Ukrajině i ve světě, o aktivitách ministerstva kultury, možnostech a příkladech pomoci, akcích a dalším dění v souvislosti s aktuálním válečným konfliktem. Naším cílem je shromažďovat informace a sdílet je se všemi, kdo mohou pomoci a kdo chtějí být informováni.  

    Foto: archiv

    V osmém mimořádném vydání našeho newsletteru aktualizujeme informace, nabídky a možnosti spolupráce i nové žádosti o pomoc.


    Čtěte, inspirujte se, pomáhejte.

    Kultura pomáhá
    Nabídky pomoci, žádosti o pomoc, příležitosti

    Aktuálně probíhající a konkrétní příklady pomoci, nabídky pomoci ale i žádosti o zapojení se do projektů kulturních organizací.

     

    NABÍDKY
    Deziluze, multižánrový festival, 24.–26. 6, Březnice. Otevřená výzva pro ukrajinské umělce zapojit se do programu nebo prezentovat své umění. Registrace. Kontakt pro více info: [email protected]

    Ji.hlava, mezinárodní festival dokumentárních filmů,  zašle z každé zakoupené akreditace 50 korun na konto sbírky ukrajinského festivalu Docudays UA, který podporuje ukrajinské dokumentaristy*tky natáčející filmy o ruské invazi ve své zemi. Finance budou použity na technické vybavení, zázemí a základní potřeby filmařů*řek.

    Plato Ostrava je sběrným místem pro sbírku trvanlivých potravin. Více info na webu.

    Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty sdružuje informace na pomoc ukrajinským občanům.

    Culture for Ukraine, webová stránka IDU v anglickém jazyce určená pro ukrajinské občany přinášející informace především z oblasti kultury. Pokud pořádáte pravidelný program určený pro děti či dospělé z Ukrajiny nebo organizujete jiné aktivity, které by mohly pomoci, napište na [email protected].

     

    Info portál IDU Culturenet nabízí po registraci umělcům, kulturním manažerům, odborníkům, technickým pracovníkům a dalším profesím z Ukrajiny vkládat pomocí formuláře pracovní nabídky a poptávky. Formulář je v anglickém jazyce a nabídky/poptávky týkající se Ukrajiny jsou označeny vlajkou.  Kontakt: [email protected], tel. +420 728 396 667

    Česká centra (ČC) nabízí online integrační kurzy češtiny zdarma. Zájemci se mohou hlásit přes online formulář na webových stránkách ČC Kyjev. Všechny aktivity na podporu Ukrajiny popisují ČC ve svém pravidelném Newsletteru. Květnové vydání je dostupné zde.

    Asociace profesionálních divadel (APD) koordinuje za umělecký sektor ve spolupráci s Českými centry pracovní nabídky v českých kulturních institucích a propojuje je s potenciálními uchazeči o práci. Pokud víte o někom, kdo hledá uplatnění v kulturním sektoru (umělci ze všech uměleckých oblastí včetně podpůrných technických profesí), kontaktujte APD a ta pomůže s rozšířením poptávky do příslušné sítě. Kontakt: [email protected]     

     

    ŽÁDOSTI O POMOC
    Save the web. SUCHO je skupina dobrovolníků, kteří se snaží zachránit ohrožené ukrajinské digitální kulturní dědictví. Vybírají weby institucí, ale i blogy, facebookové posty, nebo celé digitalizované sbírky a archivují je. Zapojit se může každý, a to tak, že buď pomůžete vytipovat weby nebo se sami pustíte do archivace.                 

     

    ZAHRANIČNÍ NABÍDKY, PŘÍLEŽITOSTI A VÝZVY
    ARTery pomáhá ukrajinským profesionálům z hudebního průmyslu pokračovat v práci.  Cílem je vytvořit  síť volných pracovních míst, která jsou otevřená umělcům a profesionálům z kreativních odvětví, kteří utíkají před válkou.

     

    SBÍRKY  
    Nadační fond Charon. Sbírka na podporu ukrajinských básníků, umělců, spisovatelů, novinářů a výtvarníků. Skrze lokální koordinátory zprostředkovává pomoc pro konkrétní osobnosti ukrajinského kulturního a uměleckého života.

    Sbírka Radka Baboráka. Sbírka na podporu pracovních příležitostí pro ukrajinské umělce v ČR. Přispívat bude možné do 25. 5.

    Europa Nostra a Global Heritage Fund spustily veřejnou sbírku na podporu obránců kulturního dědictví, pracovníků muzeí, památek a kulturních institucí na Ukrajině.

    Janáčkova akademie múzických umění zřídila transparentní účet na pomoc ukrajinským studentům, kteří v současné době na JAMU studují. Vybrané finance budou použity na přímou stipendijní podporu a finanční zajištění výuky.

     


    Akce na podporu Ukrajiny

    V této sekci uvádíme tipy na vybrané akce pořádané na podporu Ukrajiny nebo se zabývající aktuální situací na Ukrajině.

    Do 22. 5.  Výstava Invaze/ Invasion / Вторгнення

    Kobka 17, Praha. Galerie hlavního města Prahy ve spolupráci s Českým centrem Kyjev pořádají výstavu reflektující válku očima umělkyň a umělců, kteří na Ukrajině zůstali. Doprovodný program nabídne v průběhu května filmová promítání, čtení ukrajinského dramatu a komentované prohlídky.

    20. 5. Můj neznámý vojín
    Plato Ostrava. Střihový dokument Anny Kryvenko o okupaci Československa v roce 1968. Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie.

    20. 5. Děkujeme hudbou

    Zámek Liteň, Liteň. Na benefičním koncertu klasické hudby vystoupí osm mladých ukrajinských umělců. Jako host vystoupí také pěvec Adam Plachetka.

    28. 5. Jamming? UA!
    Divadlo 29, Pardubice. První česko-ukrajinský jam v Klubu 29. Zveme místní a ukrajinské hudebníky i diváky na společný večer strávený při muzice a dobrém jídle. Přijďte podpořit ukrajinské umělce a dozvědět se trochu více o jejich kultuře. Pořádá iniciativa Art of UACZ ve spolupráci s Divadlem 29. Vstupné dobrovolné.

    29. 5. Blešák. Potravinová sbírka pro UA
    Meet Factory, Praha. V rámci blešího trhu proběhne potravinová sbírka pro Ukrajinu ve spolupráci s Potravinovou bankou pro Prahu a Středočeský kraj.

    4. 6. Festival ukrajinského umění
    Kampus Hybernská. Praha. Unikátní festival ukrajinského umění (divadlo, hudba poezie, tanec. Cílem akce je sdílet umění a navázat kontakty mezi Ukrajinci a Čechy.

    Základní rozcestník
    Pomoc, informace, postupy, kontakty

    MINISTERSTVO VNITRA ČR
    Informace pro příchozí Ukrajince, postup registrace, víza, kontaktní asistenční centra. Kontakt pro informace: +420 974 801 802 (provoz nonstop). Seznam kontaktních asistenčních center na pomoc Ukrajině.
    PTÁTE SE: Jak postupovat při příchodu ukrajinských dětí do 18 let? Informace zde.

    MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ
    Informace pro zaměstnavatele a cizince, mimořádné dávky, pomoc dětem, povolení k pobytu.

    NAŠI UKRAJINCI
    Centrální rozcestník. Základní info  MVCR, nabídky a poptávky pomoci (Pomáháme Ukrajině), možnosti pomoci pro české občany.

    POMÁHÁME UKRAJINĚ
    Platforma Konsorcia nevládních organizací. Nabídky a poptávky (dobrovolnictví, tlumočnictví, doučování, materiální pomoc, ubytování, doprava, právní a psychologická pomoc, administrativní pomoc). Nutná registrace.

    STOJÍME ZA UKRAJINOU
    Informační portál. Rozcestník. Oblasti pomoci (nabídky, poptávky, finance, sbírky, ubytování, doprava, právní, psychologická pomoc, atd.)

    Děkujeme vám za spolupráci.

    Vaše IDU

    Stojíme za Ukrajinou

    • Autor:
    • Publikováno: 20. května 2022

    Komentáře k článku: Kulturou za Ukrajinu (No. 8)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,