Po letošním Mahlerovi bude Jac van Steen v příští sezóně řídit FOK ve Smetanově Mé vlasti

V nadcházející sezóně v programu Vánoce v Paříži představí pražskému publiku s FOK i díla Francise Poulenca a Wolfganga Amadea Mozarta.

Již od roku 2013 je hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK významný nizozemský dirigent Jac van Steen. Během řady let vzájemné spolupráce společně uvedli desítky zajímavých programů, ať už ze zahraniční nebo české hudební literatury. V letošní sezóně na počátku května zahrál FOK pod taktovkou Jac van Steena Symfonii č. 6 "Tragickou" Gustava Mahlera. Jednalo se jakési završení mnohaleté mahlerovské pouti, během níž zazněly v Praze pod Steenovou taktovkou téměř všechny Mahlerovy symfonie.

Jac van Steen má ovšem velmi úzký vztah i k české hudbě, zejména dílům Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, a podle svých slov se cítí být svým způsobem jakýmsi ambasadorem české hudby v zahraničí, protože při svých zahraničních angažmá po celém světe často a rád uvádí i díla právě těchto českých skladatelů.

Proto si také považuje za čest, že jej FOK pozval k řízení cyklu symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany na tradiční mimořádném Koncertě pro republiku 28. října 2022. Tato čest bývá totiž většinou prokazována českým dirigentům.

V příští sezóně je Jac van Steen v Praze objeví i v čase předvánočním, kdy bude Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK řídit v programu s názvem Vánoce v Paříži.

Jaký má Jac van Steen vztah k Symfonickému orchestru hl. m. Prahy FOK a pražskému publiku ? A jak vznikla dramaturgie k předvánočnímu pražskému zastavení ve Smetanově síni Obecního domu ?

I to Jac van Steen prozradí v rozhovoru s Martinou Klausovou v neděli 22.5. v 16:30. Reprízu si můžete poslechnout v pondělí 23.5. v 11:30.

Foto: Archív FOK

Podcast