Hlavní obsah

Na bydlení dává tisíce navíc, stát jí měsíčně posílá 115 Kč

Rostoucí ceny energií mohou být pro řadu domácností, zvláště ty, které obývá osamělý senior, likvidační. Vláda jim jako jednu z možností kompenzace nabízí příspěvek na bydlení. Počet žadatelů o něj však zaostává za očekáváními kabinetu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Důvodem leckdy může být to, že lidi odrazuje složitý formulář, který má minimálně jedenáct listů, navíc je často třeba doložit i další dokumenty.

Další příčinou bývá také to, že žadatelé i přes peripetie, jež při vyplňování žádosti musejí podstoupit, dostanou dávku ve směšné výši. Zkušenost s tím má například čtenářka Práva, paní Marie. „Jsem bývalá klientka Bohemia Energy. Platila jsem za plyn měsíční zálohy 3700 korun měsíčně, celková výše měsíčních záloh byla zhruba 6000 Kč,“ začala Právu popisovat svůj příběh.

Inflace v EU je rekordní, Česko třetí nejpostiženější

Ekonomika

Nový dodavatel energií jí následně po podpisu smlouvy vyměřil zálohy 8270 korun. „Moje celkové náklady na bydlení – tj. zálohy na plyn, elektřinu a vodu – činí měsíčně 13 160 korun, dosahují téměř 65 procent mého důchodu,“ vypráví.

Požádala si proto o příspěvek na bydlení. Na ten má domácnost nárok, pokud její náklady na bydlení dosahují 30 procent čistých příjmů, v Praze pak 35 procent. A výsledek? Čtenářce byla přiznána dávka 115 korun měsíčně. „Příspěvek v této výši rozhodně v mém případě nic neřeší, náklady na zpracování žádostí ho zcela určitě převyšují,“ dodala Marie.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), které parametry příspěvku nastavuje, se jedná o ojedinělý případ, průměrná výše poskytované dávky dosahuje 4200 korun měsíčně. „Záleží na tom, zda je paní posuzována sama, zda je vlastník, nebo nájemce, jaký má příjem a jak vysoké náklady na bydlení,“ řekla mluvčí ministerstva Eva Davidová.

Kdo bude mít nárok na srpnový příspěvek 5000 Kč na dítě

Finance

Možnost odvolání

Za nízkou výší příspěvku také podle ní mohou být například normativní náklady. To je státem určená hranice výdajů na bydlení, které jsou stanoveny jako průměrné podle velikosti obce a počtu členů domácnosti.

„Pokud skutečné úhrady nákladů překročily normativní náklady, přihlíží se pouze k normativním nákladům. V závislosti na příjmu se pak vypočítá výše dávky,“ uvedla Davidová s tím, že je možné se proti výši dávky odvolat nebo v případě nouze požádat o mimořádnou okamžitou pomoc.

Podle paní Marie ale důvodem nízké dávky vyšší počet členů domácnosti důvodem být nemůže. „Jediným jejím členem jsem já. Po úmrtí matky a provdání dcery jsem zde zbyla sama ve věku, kdy už by bylo stěhování prakticky nemožné. Je mi 90 let,“ upozornila.

Důvodem tak opravdu mohou být zmíněné normativní náklady. „U části lidí je příspěvek na bydlení opravdu tak nízký, že si o něj ani nepožádají. Současné normativní náklady byly stanoveny na přelomu roku a vzhledem k vývoji cen je načase, aby je vláda zvýšila,“ říká Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Na dobu zdražování všeho jsou Češi alespoň v jednom ohledu dobře připraveni

Tipy a trendy

A jak to vidí sama paní Marie? Dopis redakci prý napsala proto, aby upozornila na nesmyslnost celého administrativního procesu. „Chápu, že adresné rozdělování je náročné, dosáhnout spravedlivého rozdělení téměř nemožné. Chybí mi úvaha, nebylo-li by efektivnější přispívat plošně, případně regulovat ceny energií,“ zakončila s tím, že pro jednotlivce může být navýšení cen energií likvidační.

MPSV podle Davidové nyní připravuje novelu zákona o státní sociální podpoře, která má vést ke zjednodušení dokládání nároku na příspěvek. „Schválení změn závisí na legislativním procesu, nyní počítáme s jejich účinností od 1. července letošního roku,“ dodala. MPSV zvažuje i zvýšení normativních nákladů, není ale jasné, kdy by k němu mohlo dojít.

Počty dávek 

Úřady práce v březnu vyplatily 168 800 příspěvků na bydlení, které mají lidem pomoci s prudkým nárůstem cen za energie a bydlení.
Proti loňskému září, kdy se začaly rostoucí ceny zemního plynu a elektřiny naplno projevovat, jejich počet vzrostl o 26 700.
I přes přírůstek je to však druhý nejnižší počet za březen od roku 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám