hnv murr

Datové centrum Technických sítí dostalo nové chlazení

Jako vůbec první v Česku a mezi prvními ve střední Evropě využívají Technické sítě Brno (TSB) v jednom ze svých datových center sálové klimatizační jednotky se dvěma nezávislými chladicími okruhy.

 
Jde o kompresorové (strojní) chlazení a tzv. režim freecoolingu, který je výrazně šetrnější ohledně spotřeby a díky unikátnímu řešení tak TSB může ušetřit třetinu až polovinu nákladů na chlazení datacentra.

TSB, které se starají o metropolitní datovou síť, provozují v krajském městě dvě vlastní datová centra. To starší dosud pro chlazení využívalo trojici sálových klimatizačních jednotek s distribucí vzduchu do zdvojené podlahy. Venkovní část pak tvořily vzduchem chlazené kondenzátory na střeše budovy, přičemž celkový chladicí výkon systému byl 180 kW.



Nově instalované řešení Econophase je unikátní v tom, že vedle standardního režimu, při němž je chlad zajišťován kompresorem, umožňuje navíc i takzvaný freecooling, neboli volné chlazení, kdy se chlad získává z venkovního vzduchu. TSB očekávají, že kompresorový provoz bude využíván zejména v letním období a teplejších přechodných měsících. Naopak v zimě a chladnějších měsících zbytku roku nastoupí volné chlazení.

„V tomto režimu je z funkce za pomoci automaticky ovládaného by-passu v závislosti na venkovní teplotě a dalších podmínkách vyřazen kompresor, který je energeticky nejnáročnějším spotřebičem celého systému. Oběh chladicí kapaliny v okruhu pak zajišťuje speciální čerpadlo umístěné ve venkovní čerpadlové jednotce,“ vysvětluje Michal Jukl.



Řešení využité pro chlazení datového centra TSB v Barvířské ulici je první podobnou realizací v ČR, a i v rámci střední Evropy se množství takovýchto instalací zatím pohybuje v řádu jednotek.
 
Publikováno: 20. 5. 2022 | Počet přečtení: 990