shop.musicserver.cz
2Cellos, Matt Simons, O2 arena, Praha, 18.5.2022

Bouřlivé i trochu rozpačité loučení s 2Cellos

Vydáno: 20.05.2022 08:25 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Ještě před covidem si oba členové chorvatského dua 2Cellos střihli své sólové projekty, které byly trochu jiného ražení, než je to, co hrají společně. Ačkoli měl pražský koncert jejich rozlučkového turné ve výsledku bouřlivý ohlas, bylo zřejmé, že jsou už oba každý na jiné vlně.

Live: 2Cellos

support: Matt Simons
místo: O2 arena, Praha
datum: 18. května 2022
setlist: Benedictus, Where The Streets Have No Name, Castle On The Hill, Resistance, With Or Without You, Human Nature, Smooth Criminal, Thunderstruck, Seven Nation Army, Voodoo People, Smells Like Teen Spirit, You Shook Me All Night Long, Highway To Hell, (I Can't Get No) Satisfaction, Back In Black, Sweet Child o' Mine
Přídavky: Livin' On A Prayer, William Tell Overture, The Trooper, Wake Me Up, Hurt, Hallelujah
Fotogalerie

Matt Simons, O2 arena, Praha, 18.5.2022
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Ještě než 2Cellos nastoupili na pódium, představil se americký písničkář Matt Simons. První reakce byla poněkud chladná, protože o předskokanovi nebyla na plakátech ani zmínka, a zřejmě jen hrstka lidí si v první chvíli vybavila, že to je ten hudebník, který má na svědomí poměrně velké hity jako "Catch & Release" nebo "We Can Do Better".

Song po songu, se zmíněnými hitovkami a taky s příchodem skvělého bubeníka, diváci postupně roztávali. Nakonec je nadchla i zbrusu nová skladba ze zcela čerstvého alba "Identity Crisis", a tak není divu, že Simonse do zákulisí vyprovázel hlasitý potlesk.

2Cellos, O2 arena, Praha, 18.5.2022 (fotogalerie)
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Vzhledem k tomu, že si Matt Simons vystačil pouze s elektrickými klávesami a bicími, přestavba scény zabrala poměrně krátký čas. Publikum tak nervózně a místy i za hlasitého pískání vyžadovalo příchod hlavních hvězd. Luka Šulić a Stjepan Hauser se ovšem nenechali zviklat a nastoupili na pódium přesně v devět hodin.

Jejich entrée bylo velmi pozvolné - od krátké "Benedictus" přes "Where The Streets Have No Name" od U2 až po "Castle On The Hill" Eda Sheerana. Teprve s "Resistance" od Muse začala přicházet větší energie a s "With Or Without You" a především pak "Human Nature" a "Smooth Criminal" Michaela Jacksona i větší emoce, obzvláště když se po jejich odehrání na LEDkové stěně za nimi objevila fotka Krále popu. Celý koncert nabral zcela jiný směr, když oba cellisté spustili "Thunderstruck" od AC/DC a za nimi se zjevil bubeník Dušan Kranjc, který si záhy střihl i obvyklé sólo. Rocková část odstartovala naplno.

2Cellos, O2 arena, Praha, 18.5.2022 (fotogalerie)
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Ačkoli bylo toto turné původně plánované jako promo k aktuálnímu albu "Dedicated", vedle zmíněného hitu Eda Sheerana z něj zazněly skladby pouze v přídavcích - "Livin' On A Prayer" od Bon Jovi a těsně před ní "Sweet Child o' Mine". Zbytek setlistu byl poskládaný z předchozích nahrávek a především pak kusů z eponymního debutu.

Diváky ovšem zvedla ze sedadel písnička, kterou na studiovce nenajdete, a sice "You Shook Me All Night Long". Od této chvíle už si celá O2 arena nesedla a začala ta správná párty, při které lidi tancovali, plály ohně a sršela pyrotechnika.

2Cellos, O2 arena, Praha, 18.5.2022 (fotogalerie)
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Ačkoli to všechno zní naprosto úžasně, něco tomu přesto chybělo. Asi by to nebylo tak patrné, kdybychom o pár měsíců dříve neviděli vystoupení Luky Šuliće s Evgenyem Genchevem v branických Ledárnách. V porovnání s tímto vystoupením, plným entuziasmu, radosti z hudby a neskutečné energie, stejný hudebník ve středu působil, jako by si pouze plnil svou povinnost. Na druhou stranu právě on instrumentálně odtáhl celý koncert, zatímco Hauser se přijel spíš bavit a užívat si.

Byl to právě on, kdo se při "Highway To Hell" vydal se svítícími čertovskými rohy mezi návštěvníky, kdo často vstával, dělal srandičky, komunikoval s publikem (zejména pak s krajany) a hlavně dělal z koncertu rockovou show, zatímco jeho souputník odváděl onu černou práci. Bylo zřejmé, že chemie mezi těmi dvěma se už vyčerpala a je pravděpodobně i důvodem jejich rozchodu.

2Cellos, O2 arena, Praha, 18.5.2022 (fotogalerie)
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Kdo viděl navíc již zmíněný Šulićův zářijový koncert, musela ho zklamat i show. Přestože při té loňské využíval pouze světelné efekty, jejich design a především interakce s hudbou byly naprosto dokonalé a celé vystoupení povýšily na nezapomenutelný zážitek. Středeční představení sice nabídlo pyrotechnické efekty a velkou promítací stěnu, ale až na pár momentů se nešlo zbavit pocitu, že poslední turné mělo nabídnout něco propracovanějšího, promyšlenějšího a snad i nápaditějšího a pompéznějšího; klasický crossover k tomu přece vysloveně vybízí.

I přes předchozí řádky je nutno poznamenat, že diváci se bavili skvěle a dvojici 2Cellos na konci celého koncertu vyprovázeli bouřlivým potleskem ve stoje.

2Cellos, O2 arena, Praha, 18.5.2022 (fotogalerie)
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Těžko říct, jestli tyto dva hudebníky ještě někdy uvidíme pohromadě. Vypadá to, že ani oni sami to nevědí. Ostatně o tom i zažertovali ve vtipném videu u Aviciiho "Wake Me Up", kde se stylizovali do role dvou obyvatelů domova důchodců hrající na cella.

Nyní se ale jejich cesty na čas rozdělí a je to tak zřejmě správné. Tak jako tak bude stát za to sledovat, kam se jejich kariéry vyvinou dále a co nám v průběhu dalších let nabídnou. Doufejme, že to budou opět skvělé zážitky a třeba, jak koneckonců naznačili i na svých sólových albech, i trochu více klasiky.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride (24.04.2024 10:00)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Celosvětově proslulý violoncellista Hauser z 2Cellos míří do O2 areny (07.06.2023 16:08)
- Nové desky 37/2022 - od Noah Cyrus přes Death Cab For Cutie po LeAnn Rimes (22.09.2022 17:00)
- Fotogalerie: Kterak 2Cellos žhavili svá cella i diváky (19.05.2022 12:32)
- 2Cellos vyrazí na poslední turné. Do Prahy přijedou v květnu (27.09.2021 07:53)
- Nové desky 37/2021 - od Daughtry přes 2Cellos po Toma Hodge & Floexe (22.09.2021 17:05)
- Naživo: Luka Šulić skvěle rozzářil branické Ledárny (07.09.2021 08:19)
- Fotogalerie: Koncert Luky Šuliće byl i nádhernou pestrobarevnou podívanou (06.09.2021 16:58)
- Nové desky 5/2020 - od Green Day přes Sepulturu po Stone Temple Pilots (11.02.2020 07:13)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu