Lucid otevře továrnu v Saúdské Arábii. Europoslanci schválili minimální daň pro velké firmy

Automobilka Lucid Motors otevře svou první zahraniční továrnu v Saúdské Arábii.

Automobilka Lucid Motors otevře svou první zahraniční továrnu v Saúdské Arábii. Zdroj: e15.cz

Evropský parlament schválil zavedení minimální korporátní daně v EU. Bude platit pro velké podniky s ročním obratem nad 750 milionů eur.
Ekonomická krize na Srí Lance se dál prohlubuje. Země je poprvé za svou samostatnou existenci v platební neschopnosti, inflace může dosáhnout až čtyřicet procent.
Sociální sítě pobavil americký exprezident George W. Bush, který omylem odsoudil „neoprávněnou a brutální invazi do Iráku,“ přičemž měl na mysli Ukrajinu.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Velké podniky budou v EU odvádět minimální daň

Europoslanci ve čtvrtek většinou hlasů podpořili zavedení minimální daně pro velké společnosti. Evropský parlament také vyzval země Evropské unie, aby po pěti letech umožnily revizi, která by zhodnotila, zda není toto rozhodnutí nutné zpřísnit. Už loni v říjnu uzavřelo 136 světových zemí globální dohodu, podle které by velké korporace měly platit minimální sazbu daně ve výši patnácti procent. To má těmto firmám ztížit možnost vyhýbat se placení daní. Návrh Evropské komise počítá s tím, že minimální sazbě daně budou od roku 2023 podléhat společnosti s ročním obratem nejméně 750 milionů eur, tedy 18,5 miliardy korun. 

Hospodářská krize na Srí Lance se prohlubuje

Srí Lanka je poprvé za 74 let své samostatné existence v platební neschopnosti. Guvernér tamní centrální banky Nandalal Vírasingh sdělil věřitelům, že země nebude schopna splácet závazky, dokud nerestrukturalizuje svůj dluh. Zároveň varoval, že míra inflace, která je už nyní na třiceti procentech, by se v příštích měsících mohla vyšplhat až ke čtyřiceti procentům. Srílanská vláda se kvůli ekonomické situaci potýká s masivními protesty obyvatel a s politickou krizí. Slábne místní měna, ostrov nemá dost peněz na dovoz potravin ani pohonných hmot.

Z trhů a burz 

Burzy ve Spojených státech opět oslabily

Americké akcie ve čtvrtek znovu výrazně zlevnily. Index S&P 500 klesl o 0,58 procenta, Dow Jones se snížil o 0,75 procenta a Nasdaq Composite odepsal 0,26 procenta. Podle odborníků stojí za propadem burz z posledních týdnů zejména nervozita z jestřábího obratu centrálních bank. „Index S&P 500 může v následujících týdnech oslabit o dalších deset procent. Pokles trhů bude s největší pravděpodobností pokračovat do momentu, dokud se neukáže, že medicína Fedu a ostatních centrálních bank zabírá a inflační tlaky postupně odeznívají,“ soudí ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.    

Konkurent Tesly expanduje do Saúdské Arábie

Americký výrobce elektromobilů Lucid Motors otevře svůj první zahraniční závod v Saúdské Arábii, oznámila firma. Nová továrna bude vyrábět 155 tisíc vozidel ročně a zpočátku je bude prodávat především na tamním trhu. Později je má vyvážet i do dalších zemí. Současný závod Lucidu v Arizoně produkuje 350 tisíc automobilů ročně. Výkonný ředitel podniku Peter Rawlinson je přesvědčen, že nynější energetická krize urychlí globální přechod k elektromobilitě. Saúdští vládní představitelé si příchod Lucidu do země pochvalují a plánují do království přilákat také další elektrické automobilky.     

Tweet dne

Přiznání George Bushe?

Sociální sítě pobavilo přeřeknutí bývalého prezidenta USA George W. Bushe. Ten chtěl ve svém projevu v Dallasu odsoudit ruskou invazi na Ukrajinu. Místo toho však omylem jmenoval Irák. Spojené státy pod Bushovým vedením zahájily v roce 2003 vojenské tažení do této blízkovýchodní země kvůli zbraním hromadného ničení, které se tam ale nikdy nenašly. Ve vleklém konfliktu zemřely statisíce lidí a mnoho dalších ztratilo domovy, připomněly světové agentury. 

Stane se dnes

  • Katarský emír Tamim bin Hamad Sání navštíví Německo a bude jednat s kancléřem Olafem Scholzem a s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Právě Katar má největší evropské ekonomice v budoucnu nahradit dodávky ruského plynu. 
  • Dnes zároveň vyprší termín, do kterého mají evropští odběratelé zaplatit za dubnové dodávky ruského plynu prostřednictvím účtů v Gazprombank. Rusko uvedlo, že pokud firmy za dodávky tímto způsobem nezaplatí, přestane jim plyn dodávat.
  • V Lotyšsku se uskuteční vlastenecký pochod za osvobození této pobaltské republiky od sovětského dědictví.