4 jednoduché kroky pro minimalistický šatník

Přidat na Seznam.cz

Kolik z vás se během posledního roku muselo podívat na svůj šatník a položit si otázku, jestli to, co máte, stojí za to? Čistka šatníku vás ujistí v tom, kolik věcí je jen obrovské plýtvání místem. Některé kousky nikdy nenosíte a v šatníku přitom zabírají tolik místa! Tato očista šatníku vám opravdu pomůže určit, co je nezbytné, co je zbytečné, uvádí Chasing Foxes. A zvelebíte tím i svůj domov.

OČISTA ŠATNÍKU KROK 1

Všichni mluví o tom, že tento krok dělají jako první, a tak tu použijeme trochu toho klišé. Takže tady je ten ohromně užitečný „klišé“ krok, když začínáte s očistou skříně. Vyndejte všechno oblečení ze skříně, dejte ho na hromadu na postel a roztřiďte ho do tří kategorií.

1. Nosím to často

Obvykle, pokud nosíte určité kousky často, budete si chtít zapsat, že jsou to obvykle pohodlné kousky, které vám dobře padnou, a pravděpodobně se v nich cítíte sebejistěji, když jdete ven. To obvykle definuje váš styl. Jakmile se tak rozhodnete, ještě je do skříně neukládejte. Nechte si je venku, je tu jeden krok, který s nimi musíte udělat.

2. Nosím je někdy

Jde o kousky, na které se občas podíváte a máte chuť si je vzít na sebe v jakýkoli náhodný den. Není to často, a to může mít několik důvodů. Možná nejsou tak pohodlné, nemáte vždy příležitost je nosit nebo si nejste jisti, s čím je kombinovat. Dejte si je na úhlednou hromádku, abyste je mohli na konci roztřídit.

3. Nikdy nenosím

Pak je tu hromádka Nikdy. Tu jednu sukni jste si koupili ve svém oblíbeném obchodě před dvěma lety a z nějakého důvodu se nikdy nedostane ven z vaší skříně. Může to být tím, že vám nesedí nebo už není ve vašem stylu. Uložte je úhledně pohromadě, aby byly snadno roztříděné a viditelné pro poslední krok před vyhozením nebo darováním.

2. KROK ÚKLID ŠATNÍKU

Roztřiďte oblečení podle ročních období. Projděte jednotlivé hromádky a zjistěte, jaké věci by se nejlépe hodily pro jednotlivá roční období. Máte ten těžký kabát, který je základem pro zimu, ale je ještě mírné podzimní počasí? Zařaďte ho do kategorie zimní. Nebo je to lehká halenka, ale jarní počasí ještě nenastalo, zařaďte ji do jarní kategorie.

Takto postupujte u každé ze tří hromádek. Ne všechny vaše hromádky budou obsahovat něco pro všechna čtyři roční období a s největší pravděpodobností můžete spojit jaro a léto nebo podzim a zimu dohromady, pokud to bude fungovat. A až budete mít hotovo, můžete dát všechno sezónní oblečení dohromady. Slibujeme, že toto šílenství má svou metodu a účel!

3. KROK ÚKLIDU ŠATNÍKU

Takže tady je krok, který opravdu pomůže definovat a předělat váš styl. V hromádce občas a nikdy se pokaždé objeví několik kousků, které byste mohli využít a můžete je s něčím zkombinovat. Každé si vyzkoušejte a podívejte se, jestli vám sedí. Jakmile se rozhodnete, které z nich vám vyhovují, zařaďte je do hromádky kategorie 1.

Důvody, proč to dělám, vidím v tom, že lidé se mnohokrát očistí od oblečení kvůli posledním dvěma hromádkám, a pak si koupí další. Je to pokušení! Vyhodili dokonale dobré oblečení a pak viděli, že jim v některých oblastech nějaké chybí, takže si to potřebují vynahradit a utratit více peněz poté, co jich tolik vyhodili v podobě oblečení!

4. KROK OČISTY ŠATNÍKU

Pokud máte oblečení, o kterém jste zjistili, že vám ještě slouží a mohli byste ho zařadit do své první hromádky, ale není to správné roční období, pak ho dejte do krabice a zasuňte pod postel, označené pro správné roční období. Tím účinně odlehčíte svůj prostor pro oblečení. Druhou částí je vzít všechno oblečení, které se nehodilo, ať už se vám už nelíbilo, nebo nemělo správnou velikost, a dát ho na hromádku k darování. Pokud se nedá opravit, hoďte ho do koše.

Ano, tento krok je docela jednoduchý… a pravděpodobně nejuspokojivější. Provedení očisty šatníku je skvělý způsob, jak se také očistit od stresu a pomoci vám s hospodařením s penězi. Je to tedy mnohem víc než jen organizovanost, pomáhá vám cítit se lépe sama se sebou a se svými rozhodnutími.

Zdroj: chasingfoxes.com