The Capitals: Co je to Evropské politické společenství? Macron objasnil svůj sporný nápad

© EPA-EFE/CHRISTIAN HARTMANN

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


PAŘÍŽ

Co je to Evropské poltické společenství? Macron objasnil svůj sporný nápad. Když francouzský prezident Emmanuel Macron představil na půdě Evropského parlamentu svůj koncept „Evropského politického společenství“, spustil tím sérii ne úplně pozitivních reakcí.

Macron představil iniciativu na Den Evropy, aby umožnil Ukrajině a dalším státům toužícím po vstupu do EU těsnější spolupráci s unijní sedmadvacítkou. Ukrajina se ale na takové plány dívá skepticky. „Žádná alternativa k členství v EU by pro Ukrajinu nebyla přijatelná,“ reagoval ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Evropské politické společenství však podle Macrona žádnou alternativu nepředstavuje. Iniciativa má podle něj „sdružovat demokratické evropské národy, které vyznávají náš soubor hodnot a které mohou, ale ani nemusí, usilovat o vstup do EU“. Nejednalo by se tak o alternativu, ale spíše doplnění rozšiřovacího procesu.

Svůj nápad objasnil Macron ve čtvrtek 20. května po setkání s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou, která jeho iniciativu uvítala. Moldavsko se zároveň řadí mezi země, které o vstup do EU usilují, přihlášku podalo 3. března 2022. (Davide Basso | EURACTIV.fr)


BERLÍN

Scholz se vymezil proti usnesení Evropského parlamentu. Německý kancléř Olaf Scholz se ohradil proti usnesení Evropského parlamentu, které vyzývá k zařazení jeho bývalého sociálnědemokratického kancléře Gerharda Schrödera na sankční seznam EU kvůli vazbám na Kreml.

Usnesení přijal Evropský parlament na čtvrtečním plenárním zasedání. Členské státy v něm vyzývá k tomu, aby rozšířily sankční seznam EU na členy správních rad „významných ruských společností“.

Scholz má však za to, že Schröder již dostatečně „potrestán“ byl. Německý parlament totiž ve stejný den zrušil benefity, které Schröder jako exkancléř mohl využívat a zbavil ho funkce ve Spolkovém sněmu. Scholz, který za Schröderovy vlády v letech 1998-2002 působil jako generální tajemník sociálních demokratů, prohlásil, že opatření přijatá Bundestagem podpoří. (Oliver Noyan | EURACTIV.de)


STOCKHOLM

Švédská opozice vyzývá k ignoraci Turecka. Švédsko by nemělo ustupovat tureckému tlaku v otázce rozšíření NATO, řekl ve čtvrtek poslanec Liberální lidové strany Allan Widman tiskové agentuře TT.

Turecko je zatím jediným státem NATO, který je proti přijetí Švédska a Finska do aliance. Důvodem je, že obě země projevily podporu skupinám, které Turecko označuje za teroristické organizace. Turecko proto volá po změně jejich přístupu.

Švédská sociálnědemokratická vláda zatím neprojevila ochotu požadavkům Turecka ustoupit. Opozice její rozhodnutí podporuje. (Charles Szumski | EURACTIV.com)


HAAG

Nizozemsko je proti promigračním plánům EU. Nizozemská vláda se vymezila proti plánu Evropské komise přilákat na kontinent talentované migranty ze třetích zemí, kteří by mohli pomoci vyplnit mezery na evropském pracovním trhu.

Vládní koaliční strany VVD, CDA a ChristenUnie uvedly, že nevidí smysl v přivádění dalších migrantů do země, protože ti, kteří již v Nizozemsku žijí, jsou vykořisťováni a země se potýká s bytovou krizí. Informovala o tom stanice NOS. (Sofia Stuart Leeson | EURACTIV.com)


ZÁHŘEB

Chorvatsko splní kritéria pro přijetí eura navzdory vysoké inflaci. Vysoká inflace by neměla Chorvatsku zabránit ve splnění konvergenčních kritérií a vstupu do eurozóny v lednu příštího roku, prohlásil ve čtvrtek guvernér Chorvatské národní banky Boris Vujčić.

Guvernér uvedl, že všechny předběžné podmínky byly splněny, zbývá získat už jen potvrzení nominální konvergence a také oficiální souhlas Evropské rady. (Zoran Radosavljević | EURACTIV.com)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář