Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Opičí neštovice evidují po Evropě už i v Kanadě, dovezenou nákazu prověřuje Austrálie

Opičí neštovice neboli monkeypox je virové onemocnění, které se podobá pravým neštovicím, ale je mírnější. Způsobuje ho virus rodu Orthopoxvirus z čeledi Poxviridae. foto: Reuters

Po zjištění výskytu opičích neštovic v několika evropských zemích z tohoto týdne potvrdilo první případy této vzácné nemoci také Německo, Francie, Belgie a Kanada. Austrálie má podezření na nákazu u muže, který se vrátil z Evropy. Zástupce Světové zdravotnické organizace v pátek řekl, že v souvislostí s nadcházejícím létem se obává šíření této nemoci.
  9:46aktualizováno  18:46

První případ v Německu v pátek identifikoval tamní vojenský mikrobiologický institut v okolí Mnichova. U nakaženého se projevila charakteristická kožní vyrážka, uvedl institut bez dalších podrobností.

Ve Francii se nemoc projevila u 29letého muže, který přicestoval ze země, kde se již virus šíří, uvedl francouzský hygienický úřad. Průběh onemocnění u něj není vážný, takže se léčí v domácí izolaci. Nakažený bydlí v oblasti Paříže.

První dva výskyty oznámila rovněž Belgie. Nákazili se dva lidé z různých měst, kteří se však v poslední době zúčastnili téhož večírku na blíže neurčeném místě. Oba mají mírný průběh onemocnění. Virolog Steven Van Gucht z belgické agentury pro veřejné zdraví Sciensano agentuře Reuters řekl, že očekává nárůst případů, Belgie však podle něj zvládne dostat virus pod kontrolu. Nizozemské úřady v pátek rovněž oznámily, že prověřují několik pravděpodobných případů opičích neštovic.

Kanadská agentura pro veřejné zdraví ve čtvrtek uvedla, že potvrdila první dva případy tohoto onemocnění, které bylo dosud známé především z Afriky. Úřady v provincii Québec vyšetřují celkem sedmnáct podezřelých případů.

Výskyt choroby tento týden potvrdily mimo jiné Velká Británie, Španělsko, Itálie a Švédsko. Spojené státy ve středu prokázaly případ opičích neštovic u muže ze státu Massachusetts, který byl předtím na návštěvě v Québecu.

Šíření opičích neštovic v evropském regionu by se mohlo urychlit, protože lidé se v letních měsících scházejí na večírcích a festivalech a zároveň dobře neznají průvodní příznaky tohoto onemocnění. Uvedl to v pátek šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge. WHO dnes kvůli nemoci svolala schůzku, řekl její mluvčí agentuře Reuters s tím, že jde o jedno z mnoha setkání na toto téma.

Australské úřady v pátek oznámily, že identifikovaly pravděpodobný případ opičích neštovic u čtyřicetiletého muže, který se nedávno vrátil do Sydney z Evropy. Jeho dosud lehké příznaky odpovídají opičím neštovicím, uvedlo ministerstvo zdravotnictví státu Nový Jižní Wales.

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech 20. století. Počet případů v západní Africe se v posledním desetiletí zvyšoval. Mezi symptomy onemocnění patří horečka, bolesti hlavy a kožní vyrážka, která se obvykle objeví nejprve na obličeji a poté se šíří po zbytku těla.

Virus se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) přenáší blízkým kontaktem s tkání a tělesnými tekutinami nakaženého a také kapénkami. Přenos může nastat rovněž přes kontaminované materiály, například přes ložní prádlo.

Nákaza opičími neštovicemi se pozvlona šíří. Ve čtvrtek ohlásily USA první případ:

Autoři: ,