Senátor hodil Bidenovi klacek pod nohy. Ukázal, odkud by měly jít peníze pro Zelenského

20.05.2022 9:48

Přijetí americké pomoci pro Ukrajinu ve výši zhruba 40 miliard dolarů, kterou přivítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský jakožto „nezbytnou“, nemělo v americkém Senátu vůbec jednoduchou cestu. Přestože pomoc Kyjevu prosazovali demokraté i republikáni společně, postavil se v minulém týdnu republikánský senátor za Kentucky Rand Paul proti své vlastní straně a přijetí balíku zablokoval. Tvrdou kritiku pronášel k ukrajinské pomoci také napodruhé. „Ať rovnou udělají ukrajinskou válečnou daň,“ spustil na své kolegy v Senátu.

Senátor hodil Bidenovi klacek pod nohy. Ukázal, odkud by měly jít peníze pro Zelenského
Foto: Repro Twitter @SenRandPaul
Popisek: Americký senátor Rendal Paul

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí
Čtvrtečnímu schválení zákona v hodnotě zhruba 40 miliard dolarů, který má Ukrajině pomoci bránit se útokům Ruska, předcházela Paulova kritika již během minulého týdne, která znamenala týdenní odklad ve schvalování pomoci.

Prodloužení odkladu balíčku, který předtím schválila Sněmovna reprezentantů, Paul prosazoval kvůli výši navrhovaných výdajů a hodil tak vidle do domluvy republikánského senátního šéfa Mitche McConnella uzavřené s lídrem senátní většiny demokratů Chuckem Schumerem.

„Ukrajina nás nežádá, abychom vedli tuto válku. Žádají pouze o prostředky, které potřebují na obranu proti této pomatené invazi. A tuto pomoc potřebují právě teď,“ apeloval McConnell na republikány, než jeho spolusenátor z Kentucky dal pomoci Ukrajincům stopku, přičemž zdůrazňoval nutnost ohledu na americkou ekonomiku před pomocí Kyjevu.

„Nemůžeme zachránit Ukrajinu tím, že odsoudíme americkou ekonomiku k záhubě,“ uvedl Paul v minulém týdnu podle agentury Reuters.

Přestože nakonec tento čtvrtek další balík pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů prošel s drtivou podporou demokratů i republikánů, z nichž hlasovalo pouze 11 proti, od Paula sálem rezonovala silná kritika.

Senátor během svého kritického projevu zmínil, že pokud je opravdu pomoc Ukrajině podporovaná Američany natolik, jak dle něho zmiňují podporovatelé finančního balíku, tak rovnou mohla náklady na ni pokrýt „ukrajinská válečná daň“. „Jsem si jistý, že by to bylo dost populární,“ pobavil se a propočítal, že by každý Američan měl na podporu Ukrajiny dle něho zaplatit 500 dolarů. Jako další možnost zmínil, že by USA mohly tyto peníze vzít z rozpočtu na obranu, který je stejně velký jako rozpočet osmi dalších největších zemí dohromady, čítá přibližně 771 miliard dolarů. Pokud jde o bezpečnost USA, tak by to dle senátora bylo logické.

Kritizoval, že finance, které pomohou Kyjevu s obranou v Ruskem vyvolanému konfliktu, jdou na dluh. „Připište mi to na účet, řekne Kongres,“ uvedl a líčil, že se to projeví v růstu inflace.

Zdůrazňoval přitom, že už nyní na tom není Amerika vůbec dobře a jako viníka nynější situace postavil uzavírání tamní ekonomiky z důvodu restrikcí proti covidu-19, jež dle Paula stejně vůbec nezafungovaly.

„Jak se někdo může divit, že máme inflaci?“ nechápavě kritizoval hospodaření formou tisknutí peněz v posledních letech. „Někteří si myslí, že inflaci způsobuje chamtivost… Takové vysvětlení bych nepřijal ani od třeťáka. To je tak debilní,“ padlo od senátora s připomenutím, že se peněžní zásoba oběživa a bankovních vkladů zvětšila až o padesát procent jen v minulých třech letech. „Neexistuje nic jako oběd zadarmo,“ kritizoval.

„Před obědem jsme poslali 40 miliard dolarů a po obědě chtějí poslat dalších 48 miliard,“ pokračoval s tím, že se za poslední roky utratilo už šest bilionů a kvůli rostoucí inflaci si americké rodiny musí týdně připravit na pokrytí běžných výdajů o sto dolarů více než před pandemií.

„Lockdowny neměly být nikdy připuštěny. Neexistují žádné důkazy, že uzávěry anebo restrikce omezily šíření viru anebo zachránily alespoň jeden lidský život,“

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …