Hlavní obsah

Huawei dostal v Kanadě stopku, nesmí budovat 5G sítě

– Ottawa

Kanadská vláda ve čtvrtek zakázala čínské společnosti Huawei Technologies účast na budování nových internetových 5G sítí. Informovala o tom agentura AP. Podobný krok udělali již dříve klíčoví spojenci Kanady včetně Spojených států, Británie či Austrálie z obav, že by účast čínského giganta na budování nových internetových sítí ohrozila jejich národní bezpečnost. Firma ani čínská vláda zatím na rozhodnutí Ottawy nereagovaly.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nové rozhodnutí kanadské vlády bylo podle agentury Reuters očekávané. K vyloučení firmy Huawei vyzývala kanadskou vládou konzervativní opozice i Washington, podle kterého by zapojení čínské skupiny do budování 5G sítí Pekingu usnadnilo sledování kanadských občanů.

Se skupinou Huawei odmítli spolupracovat i dva největší poskytovatelé bezdrátového připojení k internetu v zemi. Ti si vybrali jako dodavatele pro budování nových a rychlejších sítí švédskou společnost Ericsson a finskou firmu Nokia.

Podle agentury Reuters kanadská vláda své rozhodnutí opozdila kvůli diplomatickému napětí s Čínou ohledně zadržení finanční ředitelky Huawei Meng Wan-čou. Peking následovně zadržel dva kanadské občany, což byla podle řady analytiků odveta za krok kanadských úřadů. Na konci září se ale napětí snížilo, když byli propuštěni na svobodu oba Kanaďané i finanční ředitelka firmy.

Tvrdé dopady sankcí, Huawei dál ztrácí

Mobil

Mobilní vzestup a pád

V roce 2018 zaplňovaly světová média titulky o tom, že Huawei předstihl v prodejích společnost Apple, a stal se tak po Samsungu druhým největším výrobcem smartphonů na světě.

Už o rok později ale čínskou firmu zasáhly americké sankce, kvůli čemuž popularita jejich produktů začala dramaticky klesat. V nejnovějších statistikách analytické společnosti IDC se tak Huawei již od loňského roku samostatně neobjevuje – stejně jako další méně úspěšní výrobci je zahrnut v kategorii „ostatní“.

Huawei stále patří mezi mobilní giganty, úspěch ale slaví především na domovském trhu, nikoliv na Západě.

Válka na Ukrajině hraje do karet čínskému mobilnímu gigantu

Mobil

Osekaný Android

Kvůli americkým sankcím jsou tak již třetím rokem takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Huawei rovněž vyvíjí alternativu k operačnímu systému Android, jmenuje se Harmony OS.

Zisk stoupl, tržby klesly. Huawei doplácí na sankce USA i covid

Mobil

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám