Nejvyšší správní soud potvrdil zrušení milionové pokuty pro Chaps od ÚOHS

Nejvyšší správní soud potvrdil zrušení pokuty 1,080 milionu korun, kterou v roce 2018 uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) společnosti Chaps, která vede celostátní informační systém o jízdních řádech IDOS. Důvodem bylo podle ÚOHS zneužití dominantního postavení. Pokutu v roce 2021 zrušil Krajský soud v Brně, jeho rozsudek nyní potvrdil i Nejvyšší správní soud, k němuž ÚOHS podal kasační stížnost. Vyplývá to z rozhodnutí, které NSS zveřejnil na úřední desce soudu. Úřad se tak musí případem zabývat znovu a musí při posuzování zohlednit stanovisko soudů.

 

Společnost, která sídlí v Brně, dostala pokutu za porušení hospodářské soutěže v letech 2010 až 2015, kdy nechtěla jízdní řády zpřístupnit společnosti Seznam.cz, a zneužila tak svého dominantního postavení. Podle ÚOHS byly pro Seznam aktualizované jízdní řády nezbytným vstupem pro služby, které chtěl začít poskytovat. Narušila se tím hospodářská soutěž na trhu služeb automatického vyhledávání dopravního spojení s celostátním pokrytím a na trhu s informacemi o existujících variantách dopravního spojení v České republice.

Původně úřad vyměřil společnosti Chaps pokutu dvojnásobnou, na 1,080 milionu ji snížil tehdejší předseda ÚOHS Ing. Petr Rafaj. Odůvodnil to tím, že společnost porušila pouze české předpisy a ne unijní. Pokutu musela společnost Chaps, která od roku 2017 patří dceřiné společnosti Informační systémy státních Českých drah, zaplatit už v roce 2018. Podala proti ní ale žalobu ke Krajskému soudu v Brně.

Ten rozhodnutí předsedy ÚOHS zrušil a vrátil případ úřadu k novému posouzení. Soud ale tehdy v tiskové zprávě upozornil, že většinu námitek Chaps vyhodnotil jako neopodstatněné. Rozhodnutí úřadu zrušil proto, že podle názoru soudu neměl ÚOHS posuzovat chování Chaps mezi lety 2010 a 2015, ale pouze do roku 2013. Tehdy zahájil ÚOHS s Chaps správní řízení, a měl tak posuzovat provinění pouze do tohoto momentu. ¨

ÚOHS podal proti rozsudku kasační stížnost k NSS, ten ji ale nyní zamítl, a potvrdil tak rozsudek Krajského soudu v Brně.

Celý rozsudek NSS 6 As 4/2021 – 75 naleznete ZDE.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP