Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

V Bruselu jednají ministři pro rozvoj o uprchlické a potravinové krizi vyvolané válkou na Ukrajině

 

 
Formální zasedání ministrů pro rozvoj (FAC/DEV) se uskutečňuje zpravidla jednou za půl roku. Za předsednictví Francie proběhne 20. května (za českého se předpokládá 28. listopadu).
Hlavním bodem programu jsou globální dopady války na Ukrajině zejména na potravinové zabezpečení.
Jednání předsedá Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell. Účastní se také komisař pro humanitární pomoc Janez Lenarčič a komisařka pro rozvojovou spolupráci Jutta Urpilainen, která bude informovat o přípravě Summitu k transformaci vzdělávání.

FAC/DEV probíhá v Bruselu tento pátek 20. května od 9:30 do 14:00 hodin. Česko reprezentuje na zasedání politický náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Kozák.

Na programu je diskuse k dopadům války na Ukrajině na globální potravinové zabezpečení a na multilaterální jednání.

„V Česku se Ukrajině tradičně říká obilnice Evropy, do začátku války ale byla přímo obilnicí světa a jedním z nejvýznamnějších dodavatelů obilí a olejů pro Světový potravinový program. Česko se zasazuje o to, aby EU pomohla Ukrajině zachovat co největší část těchto kapacit. Zároveň podporujeme zapojení dodavatelů též z Moldavska či Gruzie, kde jsme produkci zdravých potravin podpořili z rozvojové spolupráce. Bilaterálně i ve spolupráci s EU pomáháme také zranitelným zemím v Africe, na Blízkém východě i v našem sousedství, aby posílily svou odolnost ohledně potravin a výživy“, zdůraznil náměstek Kozák.

V multilaterální oblasti se EU zasazuje o otevřené pojmenování agresora a jeho vyloučení z organizací, jejichž zásady svým jednáním pošlapává. To se podařilo mj. v Radě pro lidská práva, kde se členství po Rusku ujala právě Česká republika.

Během pracovního oběda proběhne diskuse s Vysokým komisařem OSN pro uprchlíky Filippem Grandim k možnému příspěvku evropské rozvojové spolupráce pro trvalá řešení nuceného vysídlení. Diskutovat se budou uprchlické krize v africkém Sahelu, Afghánistánu, Jemenu a Bangladéši i aktuální situace ukrajinských uprchlíků zejména v Moldavsku.

Na okraj zasedání ministři pro rozvoj schválí Závěry Rady ke spolupráci s nejméně rozvinutými zeměmi, které připravila pracovní skupina pro rozvojovou spolupráci a mezinárodní partnerství (CODEV-PI). 

Ministři pro rozvoj podpořili další pomoc Ukrajině i zemím, které vlivem války na Ukrajině trpí nedostatkem potravin. Více se dozvíte zde: FAC-DEV.

Konkrétní příklady pomoci Česka rozvojovým zemím naleznete pod odkazy níže:

https://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/rozvojova_spoluprace/humanitarni_pomoc/ceska_republika_pomaha_s_nasledky_ruske.html

https://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/rozvojova_spoluprace/humanitarni_pomoc/pomoc_samozivitelkam_z_mali.html

https://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/rozvojova_spoluprace/dvoustranna_zrs_cr/prioritni_zeme_2018_2023/podpora_rozvoje_moderniho_zemedelstvi_v.html

https://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/rozvojova_spoluprace/interaktivni_maoa/index.html

https://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/rozvojova_spoluprace/dvoustranna_zrs_cr/projekt_pepper_field_podporeny_cra.html

https://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/rozvojova_spoluprace/humanitarni_pomoc/summit_nutrition_for_growth_2021.html

 

 

.