Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opičí neštovice se šíří v Evropě. Před nákazou varují už i čeští odborníci

  10:31aktualizováno  12:43
Státní zdravotní ústav vyzval české lékaře, aby při diagnostice lidí s příznaky neštovic zvažovali, jestli se nejedná o vzácné opičí neštovice. Ty se sice vyskytují zejména v Africe, v posledních dnech se však toto virové onemocnění začalo šířit i v Evropě. V Česku se podle ústavu zatím žádný případ neobjevil.
Opičí neštovice neboli monkeypox je virové onemocnění, které se podobá pravým...

Opičí neštovice neboli monkeypox je virové onemocnění, které se podobá pravým neštovicím, ale je mírnější. Způsobuje ho virus rodu Orthopoxvirus z čeledi Poxviridae. | foto: Reuters

Největší počet nakažených opičími neštovicemi vykazují v Evropské unii Portugalsko, Španělsko a Velká Británie. První případ už zaznamenalo i Německo, Francie, Belgie a Itálie. Podezření na infekci pak panuje u dalších desítek lidí v různých zemích, jen ve španělském Madridu to je dvacet případů.

Varování už zní i z českého Státního zdravotního ústavu (SZÚ). „Je nutné informovat odbornou a laickou veřejnost o potenciálním riziku šíření opičích neštovic, zejména u komunity mužů majících sex s muži nebo osob, které mají příležitostný sex či více sexuálních partnerů,“ uvedl ústav.

Odborníci označují nynější frekvenci šíření tohoto vzácného virového onemocnění z člověka na člověka za neobvykle vysokou. Pravděpodobně dochází ke komunitnímu přenosu bez předchozí cesty do oblastí, kde se opičí neštovice vyskytují, což jsou země Afriky.

Zdrojem současného šíření je pravděpodobně rizikový sex, míní vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění SZÚ Helena Jiřincová. Britské úřady ve čtvrtek uvedly, že v zemi se případy prokázaly hlavně u homosexuálů a bisexuálů či mužů, kteří měli pohlavní styk s dalšími muži.

„Riziko u nás zatím není velké, ale je určitě dobrým krokem vyvarovat se rizikového sexu. Vyrážka v podobě puchýřků, naplněných tekutinou či již zasychajících, může být menšího rozsahu a může být lokalizovaná pouze v oblasti genitálií, takže na první dojem nemáte pocit, že pro vás není onen člověk rizikový,“ varuje Jiřincová.

Člověk je infekční po celou dobu vyrážky

„Onemocnění se přenáší z člověka na člověka kapénkami, také přímým kontaktem s pokožkou, na které jsou pupínky, vřídky nebo šupinky, tělními tekutinami nebo nepřímým kontaktem, a to prostřednictvím infikovaných předmětů či materiálů jako je oblečení nebo povlečení,“ vysvětlila Jiřincová.

Příznaky jsou podobné, ale mírnější, než příznaky pravých neštovic. Opičí neštovice začínají horečkou, zimnicí, bolestmi hlavy, svalů, zad a vyčerpáním. Vedle celkové únavy často dochází i ke zduření lymfatických uzlin v oblasti krku, podpaží či třísel. Na rozdíl od planých neštovic nedochází k bolesti žaludku, zvracení či průjmům.

Člověk je infekční po celou dobu výskytu vyrážky, která se objevuje během jednoho až tří dnů, někdy však i déle, po nástupu horečky. Infekční je nakažený však i v několika dnech před výsevem pupínků a i během hojení a odlupování stroupků.

Většina lidí se během čtyř až šesti týdnů vyléčí sama i bez lékařské pomoci. Všichni lidé, nakažení opičími neštovicemi v zemích Evropské unie, mají zatím podle zahraničních médií mírný průběh a nemuseli být hospitalizováni. Po prodělání onemocnění však lidem mohou zůstat na těle po puchýřích jizvy.

Ohroženi jsou lidé mladší 42 let, bez očkování

Proti nákaze opičími neštovicemi chrání očkování proti pravým neštovicím. Imunita po prodělání planých neštovic v dětství v tomto případě nehraje žádnou roli, protože se jedná o úplně jiný druh onemocnění.

„Obecně jsou nejvíce ohroženi ti, kteří nejsou očkováni proti pravým neštovicím, tedy lidé narození po roce 1980 (jelikož v tomto roce skončilo povinné očkování proti pravým neštovicím díky jejich vymýcení, pozn. red.),“ uvedla Jiřincová.

Například španělské ministerstvo zdravotnictví podle deníku El País jedná o nákupu tisíců dávek vakcíny proti neštovicím pro lidi, kteří přišli do blízkého styku s nakaženými. Britské úřady podle BBC uvedly, že nakoupily zásoby vakcíny a začaly ji nabízet lidem s vyšším rizikem nákazy.

Opičí neštovice se objevily v Německu nebo Francii, WHO se obává šíření

Úmrtnost na opičí neštovice je v Africe jedno až deset procent, záleží na variantě viru, které existují dvě. Méně riziková se vyskytuje v zemích západní Afriky, horší průběh mají lidé s variantou viru přenášející se v Kongu.

„První případ výskytu opičích neštovic ve Velké Británii z dubna byl importem z Nigérie, což je země na západě Afriky, tudíž se jeví, že by se mohlo jednat o tu méně rizikovou variantu. Ale to je spekulace, protože u nynějších případů to ještě nevíme,“ podotkla Jiřincová.

Poprvé byly opičí neštovice zaznamenány u člověka v roce 1970 v Demokratické republice Kongo. Od té doby se podle Jiřincové toto onemocnění vyskytuje sporadicky či pravidelně v zemích střední a západní Afriky, a to zejména v oblastech kde lidé žijí v blízkosti opic, které jsou přirozenými hostiteli tohoto viru.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...