Hlavní obsah

Nepřeskočila na první schůzce jiskra? Pět důvodů, proč dát dotyčnému druhou šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantické filmy i milostné knížky neustále ukazují, že nedílnou součástí prvního rande je pomyslná jiskra. Pokud mezi ženou a mužem nedojde k jiskření, pak údajně vztah nemá žádnou naději. Skutečnost se ale od romantických představ značně liší, a tak existuje nejméně pět důvodů, proč byste danému muži měla dát ještě jednu šanci.

Foto: Profimedia.cz

Navázání skutečného vztahu chvilku trvá.

Článek

Každý z nás najde ve svém okolí pár, který už na první schůzce pocítil jiskření. Stejně tak najdeme v knihovně nebo filmech romantické příběhy, kdy si žena s mužem padli kolem krku už po prvním rande. Následně není divu, že i ve svém životě čekáme na člověka, se kterým to bude „jiskřit“ od první vteřiny. Bohužel, čekání je leckdy neúspěšné.

Podle psychologů bychom ale neměly dělat unáhlené závěry hned po první schůzce. „Pokud čekáte na počáteční jiskru, a to v doslovném smyslu – na ten bezprostřední, niterný záblesk přitažlivosti k nové osobě –, můžete čekat věčně a přehlížet zajímavé partnery,“ říká psychoterapeutka Janine Ilsleyová.

V případě, že vaše první rande nebylo opředeno červenými vlajkami a silně nepříjemným pocitem, pak byste podle psychoterapeutky měly dotyčnému muži dát ještě alespoň jednu šanci.

Obdobného názoru je také psychoterapeutka Nicole Ohebshalomová, která dodává, že chemie se může dostavit až na druhé schůzce. Pamatujte si, že navázání skutečného vztahu chvilku trvá. Jinými slovy, málokdy se stane, že jiskra přeskočí z vteřiny na vteřinu.

Jak si zvýšit šance na seznámení

Vztahy a sex

Navíc se psychologové shodují, že existuje pět důvodů, proč jít na druhé rande i přesto, že na první schůzce byla o jiskrné momenty nouze.

1. Počáteční jiskra není tak důležitá

„Všichni si myslíme, že jiskra je známkou vztahové kompatibility. V dlouhodobém a zdravém vztahu existují ale věci, které jsou mnohem důležitější než jiskra z prvního rande. Počáteční jiskra spíše svědčí o pobláznění,“ říká manželská terapeutka Jessica Jeffersonová.

Dle jejího názoru byste si neměla dělat příliš velké vrásky z toho, když se jiskra na první schůzce nedostaví. Mnohem lépe uděláte, když budete čas věnovat vzájemnému poznávání, vytváření emocionální intimity prostřednictvím konverzace a společnému trávení času.

„Všechny zmíněné faktory vám poskytnou mnohem lepší obrázek o tom, zda je pro vás dotyčný muž vhodný,“ dodává Jeffersonová pro Well and Good.

2. První rande je nervózní

Stres, rozpaky, ale i strach! První rande je pro mnoho lidí synonymem stresu, který se logicky odráží také na jejich projevu. Následně se může stát, že dotyčný zdaleka není sám sebou nebo působí nejistě.

Pokud doopravdy chcete poznat jeho pravou tvář, nezbývá nic jiného než společně vyrazit na druhé rande.

Randící výzvy podle věku

Vztahy a sex

„Nikdy nepředpokládejte, že jste na první schůzce zcela odhalila osobnost druhého člověka,“ apeluje odbornice na vztahy Sharon Gilchrest O'Neillová.

3. Není váš typ? V pořádku!

Prolítlo vám během schůzky hlavou, že dotyčný není váš typ? Podle vztahové odbornice Holly Batteyové byste neměla této myšlence dávat příliš prostoru.

„Lpění na představách o vašem vysněném ‚typu‘ vás může omezovat. Pokud existuje základní přitažlivost mezi vámi a daným mužem, zkuste být otevřená. A to i za předpokladu, že není váš ‚typ‘,“ říká vztahová odbornice.

Zároveň platí, že randění s takovým člověkem vám může otevřít zcela nový svět.

4. Zaostřeno na kvalitu schůzky

Nejste si jistá, zda s daným mužem vyrazit na druhé rande? Sexuální terapeutka Michelle Herzogová doporučuje, abyste zvážila kvalitu schůzky.

Zamyslete se například nad konverzací, kterou jste s dotyčným vedla. Bavila vás? Měli jste společná témata? Zaujala vás jeho osobnost? Pokud jste alespoň jednou odpověděla ano, pak byste měla dát druhé schůzce šanci.

Sex s novým partnerem aneb Jak dlouho bychom měly s prvním milováním otálet

Vztahy a sex

5. Byla jste ve své kůži?

Každý z nás občas zažije den blbec. A pokud zrovna takový den vyjde na datum, kdy máte naplánované první rande, pak večer nemusí proběhnout zcela hladce. „Pokud nejste ve své kůži, nemusí se dostavit taková jiskra, ve kterou jste věřila,“ míní Herzogová.

I z toho důvodu je vhodné, když si naplánujete ještě jednu schůzku na den, kdy nebudete pod pracovním nebo osobním tlakem. Ideální volbou je sobota.

Reklama

Výběr článků

Načítám