poradenská linka dTest 299 149 009 předplatné časopisu dTest

Závěsné WC bloky mohou škodit zdraví i přírodě

20.5.2022

WC bloky jsou velmi populární, ale obsahují chemikálie, které působí nepříznivě na organismus i na životní prostředí, ukázal francouzský test. Žádný z testovaných produktů neprošel na výbornou.

Osvěžující a dezinfekční bloky, které lze zavěsit na okraj toaletní mísy, používá 15–20 milionů francouzských domácností. Spotřebitelská organizace UFC-Que Choisir provedla test 14 WC bloků. Odhalila známé alergeny a látky, které se uvolňují do vzduchu, nebo biologicky téměř nerozložitelné látky. Problém se týkal velkých i méně známých značek.

WC bloky ohrožují také životní prostředí. Každým spláchnutím se chemikálie dostanou do kanalizace, a jelikož čistírny nemohou z odpadních vod odstranit vše, stoupá riziko znečištění vodních zdrojů. Testované vzorky obsahovaly látky klasifikované jako toxické pro vodní organismy a navíc špatně biologicky rozložitelné. To znamená, že se v přírodě hromadí a mohou působit po velmi dlouhou dobu.

Některé výrobky ve francouzském testu produkují méně škodlivin než ostatní. Pokud se spotřebitelé nechtějí zcela vzdát WC bloků, měli by se zaměřit na koupi méně rizikových produktů. Nejlépe dopadly výrobky značek E.Leclerc a Étaminedu lys. Na nejlepší možné hodnocení však nedosáhly. Nejhorší, tedy nedostatečné hodnocení obdržely WC bloky značek WC Net, Harpic a Bref. Ani ekologická certifikace není spolehlivým kritériem. V testu ji měly tři produkty – dva z nejlepších a jeden z nejhorších.

Související články