Pohřeb z pohledu etikety. Tenisky nechte doma

Jana Černá

Smuteční výzdoba | Foto: Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Skon našich blízkých je pro nás traumatizující událostí, ve které převládají emoce i vzpomínky. Bohužel nás čeká ale několik pragmatických kroků. Patří k nim pohřeb i kar, který může mít několik podob. Někdy podle přání zesnulého, jindy příbuzných. Vždy ale platí jedno. Důstojné a vkusné rozloučení. K němu nepatří jen smuteční prostory, hudba, ale i parte, pozvánky, dress code i kar. Jak na to z pohledu etikety podle Alky Hájkové, poradkyně v oblasti společenského vystupování?

Kondolovat můžete osobně i písemně. Mějte ale na paměti, že upřímná soustrast se nepřeje. Tu vyjadřujeme několikrát. Po oznámení skonu, při příchodu do obřadní síně, po samotném pohřbu, eventuelně rozloučení se. Velmi důležité je volit vhodná slova a gesta. Kondolujeme těm, kteří stojí na místě pro vyjádření soustrasti. V písemném projevu můžeme přidat pár slov, podpis k již předtištěné smuteční kartě, nebo napsat osobní dopis. Pokud je to možné elektronické podobě kondolence a SMS je vhodnější vyhnout. Ne každý umí ovládat chytrý telefon. Tento způsob navíc působí neosobně. Poděkování za projevenou lítost může být krátké.

Více zde: Upřímná soustrast se nepřeje. Víte, kolik květin přinést a jak

V těchto chvílích vybíráme také kytici a vhodné oblečení. Květiny se kupují v sudém počtu. Jejich smuteční aranžmá, barva, stuha, kartička by měla korespondovat s povahou zesnulého. Nenosíme květiny v květináči nebo v suché vazbě. Vhodné jsou řezané květiny nebo smuteční věnce se stuhou.

 

Oblečení na pohřeb a hostinu. V našich krajinách je zvykem obléknout se do tmavého. Sladěné sako, košile, kravata, kalhoty boty u mužů, u žen je to blůzka, sukně, šaty, punčocháče, boty, kabelka. V zimě to můžou být tmavé kalhoty, rolák a kabát. Součástí je i vhodné líčení, doplňky a účes. Jakékoliv sportovní, oblečení u žen i mužů je nevhodné. U dam jsou to například šaty na ramínka, mini šaty, mini sukně, tílka, u mužů letní rozhalenka a kraťasy a sandály. Pokud nechceme, aby na nás byly vidět naše emoce, slzy, můžeme si oči zakrýt slunečními brýlemi. Tako pro děti jsou vhodnější tmavší barvy a společenské boty. Teniskám je potřeba se vyvarovat u všech věkových kategorií.

Při podání ruky platí stejná pravidla jako v běžném životě. Starší a váženější podává ruku mladšímu a méně významnému. Pokud nám pozůstalí v tuto chvíli ruku nepodají, nepolíbí a neobejmou nás, nic se neděje. Nejde o žádný trapas, ale emoce, ke kterým je potřeba přihlédnout.

Smuteční hostina | Foto: Columna

Pokud chystáte po pohřbu smuteční hostinu, je vhodné pozvánku přidat do obálky k parte, ve které krátce informujete, kde a kdy se koná. Na organizaci by se měli předem domluvit pozůstalí. Většinou se na kar zve jen nejbližší okruh lidí. Pokud nechcete posílám pozvánku, můžete na hostinu pozvat osobně po samotném pohřbu. Předem je dobré vědět, jak asi setkání bude dlouho trvat a tomu je potřeba přizpůsobit menu, přípitek i hudbu. Rozhodně není vhodné, aby na ni chodili ti, kteří pozvaní nejsou. Na místě, kde se vzpomíná na zesnulého rozhodně není vhodné řešit dědictví a bývalé spory. Při rozloučení poděkujeme za pozvání, vyslovíme slova soustrasti a vzdálíme se.

Alka Hájková exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

3