Útočník v Norsku pobodal tři lidi, jeden je vážně zraněný

Na jihovýchodě Norska pobodal neznámý útočník tři lidi. Jeden z napadených je podle policie těžce raněný. Místní policie informovala o tom, že pachatele zadržela zhruba hodinu po útoku. Později upřesnila, že jedna z obětí je útočníkova manželka. Rodina pocházela ze Sýrie.

„Mohu potvrdit, že útočníka jsme zadrželi,“ sdělil mluvčí norské policie agentuře Reuters. K útoku došlo v oblasti Numedal, zhruba osmdesát kilometrů od Osla. „Je to rodina ze Sýrie a pachatel a jedna ze zraněných jsou manželé,“ dodal v prohlášení inspektor Odd Skei Kostveit. Upřesnil také, že jedním ze zraněných je pachatel.

Útočníka ještě před příjezdem policie zastavili zaměstnanci střední školy Numedal a řidič autobusu, píše Aftenposten. Podezřelý, podle médií muž okolo čtyřiceti let, byl obviněn z těžkého ublížení na zdraví, píše server Verdens Gang.

Policie dostala zprávu o útočníkovi, který bodnou zbraní napadá náhodné kolemjdoucí u obchodu, přibližně v 8:45. Kriminalisté nejprve uvedli, že zákrok stále probíhá, v 9:45 pak oznámili, že podezřelého zadrželi.

Podle očitých svědků bylo na místě incidentu několik sanitek i letecká záchranná služba. Starosta města Nore řekl stanici TV2, že vedení města sestavuje krizový štáb a dodržuje postupy pro nouzové situace. Norská média ani policisté dosud nezveřejnili žádné záběry z místa neštěstí. Motiv útoku zůstává nejasný.