Hlavní obsah

Zvažujte u pacientů i opičí neštovice, nabádá zdravotní ústav lékaře v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výskyt opičích neštovic, který tento týden potvrdily Velká Británie, Portugalsko, Španělsko, Itálie a Švédsko, by měli při diagnostice pacientů s odpovídajícími příznaky brát v úvahu i lékaři v České republice. Doporučuje to Státní zdravotní ústav (SZÚ), podle něhož je vhodné odborníky i laickou veřejnost o potenciálním šíření opičích neštovic informovat.

Foto: Cdc/brian W.j. Mahy, Reuters

Opičí neštovice (snímek z Konga)

Článek

„V současnosti by zdravotníci měli v rámci diferenciální diagnostiky zvážit infekci opičími neštovicemi u jedinců s odpovídajícími klinickými příznaky,” uvedl SZÚ.

Potenciální riziko šíření ústav vidí zejména v komunitě mužů majících sex s jinými muži, nebo osob, které mají příležitostný sex, případně více sexuálních partnerů.

V případě potvrzení nákazy by mělo následovat testování a izolace.

K přenosu viru na člověka dochází při kontaktu s infikovaným zvířetem, člověkem nebo kontaminovaným materiálem. Virus se do těla dostává dýchacími cestami nebo sliznicemi a také při poranění kůže; stačí i drobné oděrky.

Opičí neštovice hlásí další země

Svět

„Předpokládá se, že k přenosu z člověka na člověka dochází především prostřednictvím respiračních kapének, je nutný dlouhodobý kontakt. Jiné způsoby přenosu z člověka na člověka zahrnují přímý kontakt s tělními tekutinami nebo infekčními lézemi a nepřímý kontakt s materiálem lézí, například prostřednictvím kontaminovaného oblečení nebo prádla,” připomněl SZÚ.

Virus se poprvé objevil v roce 1958 u opic, v ČR se zatím neobjevil.

Vakcinace proti pravým neštovicím chrání i před nákazou virem opičích neštovic.

Opičí neštovice
Virová nákaza se projevuje podobně jako lidské neštovice, byť většinou s mírnějšími projevy.
Mezi příznaky patří vyrážka, která se nejprve objeví na obličeji a později i na zbytku těla. Nákazu provázejí i bolesti hlavy a horečka.
Inkubační doba se pohybuje od 6 do 21 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám