Evropský parlament podpořil minimální sazbu daně pro velké firmy

Evropský parlament naprostou většinou hlasů podpořil zavedení minimální sazby daně pro velké společnosti. Vyzval také členské země, aby po pěti letech umožnily revizi, která by zhodnotila, zda není toto rozhodnutí nutné zpřísnit. Informovala o tom včera agentura Reuters.

Loni v říjnu 136 zemí světa dojednalo globální dohodu, podle které by velké společnosti měly platit minimální sazbu daně 15 procent. To má těmto firmám ztížit možnost vyhýbat se placení daní. Návrh Evropské komise počítá s tím, že minimální sazbě daně budou od roku 2023 podléhat firmy s ročním obratem nejméně 750 milionů eur (18,5 miliardy Kč).

Evropští zákonodárci navíc chtějí po pěti letech provést přezkum, který by umožnil například upravit hranici obratu a posoudit případný dopad minimální sazby daně na rozvojové země. Chtějí také, aby komise sledovala, jak země EU pravidla uplatňují a zda nezavádějí opatření, která by případně kompenzovala zvýšení daně z příjmu právnických osob.

Pro přijetí minimální sazby daně hlasovalo 503 poslanců, proti jich bylo 46. Vlády nejsou hlasováním parlamentu vázány, ale při přijímání konečného znění z rozhodnutí parlamentu vycházejí.

Francie, která má nyní předsednictví EU, prosazuje rychlou realizaci dohody. Daňové otázky vyžadují jednomyslné schválení všemi členy unie, navrhovaný kompromis způsobu zavedení minimální sazby daně ale blokuje Polsko. Americká ministryně financí Janet Yellenová se v pondělí snažila Varšavu přemluvit, žádný průlom v této věci ale nenastal.

Zdroj: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek