Sociální sítě
Nahoru

V nově otevřené vranovské restauraci Buď Laska se mluví ukrajinsky

Autentickou ukrajinskou kuchyni v moderním pojetí nabízí nová restaurace Buď Laska (fráze v ukrajinštině znamená „Prosím“) ve Vranově nad Dyjí. Restaurace v prostorách Grandhotelu Sluchátko stojícího nedaleko vranovského zámku otevírá v pátek 27. května. Jejím provozovatelem je gastronomická skupina Lidi z Baru stojící za populárními brněnskými podniky v čele s Barem, který neexistuje.

Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Nabídka podniku Buď Laska pro našince znamená nevšední gastronomický exkurz na východ Evropy. A to včetně dorozumívacího jazyka.

Personál restaurace totiž tvoří 22 žen, které do oblíbeného jihomoravského letoviska dorazily v polovině března z Ukrajiny. Hosté však v komunikaci nebudou tápat – součástí menu je česko-ukrajinský slovníček, s jehož pomocí si každý dokáže bezproblémově objednat.

Provozovat ve Vranově nad Dyjí restauraci Buď Laska se Lidi z Baru rozhodli jen pár dní poté, co se Grandhotel Sluchátko naplnil celkem 74 Ukrajinci, z nichž více než polovinu tvoří děti.

Ženy si po příjezdu začaly v kolektivu spontánně vařit jejich typická jídla. Šlo jim to výborně, založení restaurace se proto vyloženě nabízelo. Dokonce samy sestavily základ jídelní nabídky. Jen jsme museli pospíšit, abychom stihli otevřít na začátku letní sezony,“ popisuje vznik a rychlou realizaci nápadu provozní Grandhotelu Sluchátko Tomáš Miška.

Hosté si v rámci obědového menu mohou vybírat z dvou polévek, sedmi hlavních jídel a tří dezertů. Odpoledně-večerní menu pak zahrnuje pokrmy k pivu jako smažené šproty, bramboráčky nebo sušené kalamáry.

Ukrajinská kuchyně je obecně poměrně masitá a chuťově podobná té české. Některé dámy se divily, že potřebujeme do menu zařadit i vegetariánské pokrmy. Stěžejními surovinami jsou tedy vepřové a kuřecí maso, dále brambory, cibule, zelí, řepa, petrželka a kopr,“ dodává Tomáš Miška s tím, že se s týmem snažil pojmout tradiční ukrajinská jídla v duchu moderních gastronomických trendů.

Čtveřici vybraných receptů navíc doladili známí šéfkuchaři, a sice Ron Winkler z food trucku Eggo, Šárka Divácká z cukrárny Sorry – Pečeme jinak, Hugo Hromas a Jiří Zajíček. Restaurace bude prozatím otevřena o víkendech, na celotýdenní provoz přejde v polovině června.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.