Páteční výběr #45

  • ŠKODA NEŘÍDIT Tour
  • Pomáhej Pohybem a podpoř pomoc nováčkům na vozíku
  • Tradiční akce „Památky bez bariér“
  • Příručka pro nastávající rodiče 2022

ŠKODA NEŘÍDIT Tour

Program pro handicapované zájemce, kteří plánují znovu usednout za volant, pro Ty nové i stávající, startuje v Rehabilitačním ústavu v Kladrubech 25. května ve 14 hodin.

Na místě bude mimo jiné poskytovatel speciálních úprav aut Hurt, zástupce autoškoly Peml s programem pro handicapované řidiče, dealer ŠKODA Auto. Dozvíte se legislativní úpravu, byrokracii i možnosti financování. K vyzkoušení bude také trenažer ručního řízení.

V roce 2022 proběhne ŠKODA NEŘÍDIT TOUR také v RÚ Hrabyně, RÚ Luže Košumberk a v Centru Paraple.

Více informací ke ŠKODA NEŘÍDIT, včetně odkazu na informační brožuru najdete ZDE: ŠKODA NEŘÍDIT | ŠKODA AUTO a.s. (skoda-auto.cz)

Pomáhej Pohybem a podpoř pomoc nováčkům na vozíku

Dne 19.5. byla spuštěna aktivita, díky které můžete svými kroky či kilometry pomoci těm, kteří se ocitli nově na vozíku a potřebují pomoc zkušeného kolegy vozíčkáře. Společně s aplikací EPP – Pomáhej Pohybem Nadace ČEZ.

Česká asociace paraplegiků – CZEPA, která pomáhá hájit práva a zájmy vozíčkářů po poranění míchy poskytuje těmto lidem také řadu služeb. V rámci Pomáhej pohybem žádají o podporu služby „peer monitoring“, což je metoda pomoci sobě rovnému. Tito peeři České asociace paraplegiků- CZEPA jsou vozíčkáři, kteří pomáhají „novým“ vozíčkářům přijmout skutečnost, že již nikdy nebudou chodit a preventivně řešit veškeré obtíže spojené s ochrnutím.

Pojďme tedy společně pomoci, pro nás to je jen maličkost: stáhnutí aplikace a její spuštění. Bližší informace ZDE: Pomáhej Pohybem (pomahejpohybem.cz)

Tradiční akce „Památky bez bariér“

NRZP ČR společně s Národním památkovým ústavem, organizují další ročník akce „Památky bez bariér“. Nejbližší návštěva památkově chráněného objektu je Květná zahrada v Kroměříži, kde se dne 27. 6. 2022 uskuteční den bez bariér. Společně s Národním památkovým ústavem, společností Altech a dalšími subjekty bude zcela zpřístupněna Květná zahrada v Kroměříži i pro osoby s těžkým zdravotním postižením. NRZP potřebuje mít odhad, kolik lidí se této akce účastní, svoji případnou účast tedy nahlaste panu Mgr. Janu Uherkovi, koordinátorovi Zlínského kraje, na adresu j.uherka@nrzp.cz. Konečným termínem pro nahlášení účasti je 21. 6. 2022. Akce se mohou účastnit i organizované skupiny, například ze sociálních zařízení. K dispozici budou dobrovolní hasiči k případné pomoci.

Příručka pro nastávající rodiče 2022

ČSSZ a MPSV vydaly společně aktualizovanou Příručku pro nastávající rodiče 2022. Rodiče řeší v souvislosti s narozením dítěte podmínky pro získání peněžité pomoci v mateřství (PPM) nebo výplatu rodičovského příspěvku (RP). Protože řada nových rodičů se s těmito dávkami setkává poprvé, nemají zcela jasno v tom, jaký je v nich rozdíl. Instituce se to snaží vysvětlit v této publikaci.

Ke stažení ji lze nalézt ZDE: Příručky pro nastávající rodiče – Česká správa sociálního zabezpečení (cssz.cz)

Autorka pracuje v neziskovém sektoru.