V divadle je připravena rituální koupel a s ní drama pro osm hereček

20. květen 2022 12:05

Západočeské divadlo připravilo další premiéru. Tentokrát jde o izraelské drama pro osm hereček. Jmenuje se Mikve. Odehrává se v prostředí, určeném pro rituální očistné koupele.

Mikve je spojena s judaismem, židovským náboženstvím. Tvoří ji nádrž s přírodní vodou a slouží k rituálnímu očištění. V divadelním dramatu izraelské režisérky, dramatičky a herečky Hadar Galronové slouží mikve jako hlavně jako místo pro setkávání.

„Schází se tam spousta žen, které tam řeší své intimní záležitosti. Nechci prozrazovat mnoho, protože o tom, kdo je co za postavu a jaký s sebou nese problém, o tom ta hra v podstatě je,“ řekl režisér Adam Doležal.

1 V izraelském dramatu Mikve uvidí diváci Západočeského divadla v Chebu také Radmilu Urbanovou, Terezu Švecovou a Stephanii van Vleet

Ve hře uvidí diváci Radmilu Urbanovou, Pavlu Janiššovou, Elišku Huber Malíkovou, Vladimíru Vítovou, Stephanii Van Vleet, Terezu Švecovou a Lucii Domesovou. K nim se vždy přidá jedna ze tří mladších dívek.

„Ty tři dívky, které alternují nejmladší z postav, Eliševy, jsme vybrali pomocí konkurzu. Jsou to šikovné žačky uměleckých škol z kraje, Martina Kalašová, Barbora Němcová a Anna Oslovičová,“ upozornila dramaturgyně inscenace Martina Pokorná.

Jak připomněla, k inscenaci je připravena tvůrčí dílna v třetím patře divadelní budovy, kde například hodinu před premiérou divadelní lektor Petr Bařina pomůže zájemcům s orientací v židovských tradicích a zvyklostech, ale i postavách příběhu.

Premiéra je připravena na sobotu 21. května od 19 hodin, nejbližší reprízy jsou 24. a 25. května. Na představení 24. června přijede i sama autorka Hadar Galronová a po jeho skončení by se měla zúčastnit besedy.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio