Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V polovině června se uskuteční setkání vlády se zástupci Evropského parlamentu

Vláda Petra Fialy
Vláda Petra Fialy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ve čtvrtek 16. června se uskuteční setkání kabinetu Petra Fialy (ODS) se zástupci Evropského parlamentu včetně jeho předsedkyně Roberty Metsolaové. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí vlády Václav Smolka. Zasedání se bude konat dva týdny před tím, než Česko převezme od Francie předsednictví v Radě Evropské unie.

Aktuálně se finalizuje program pracovní návštěvy, koordinace zajištění prostor i harmonogram akce, jež se připravuje ve spolupráci s Parlamentem ČR, uvedl Smolka. Dříve také Fiala v rádiu Frekvence 1 avizoval, že české předsednictví otevře 1. července společné zasedání vlády a Evropské komise v Litomyšli.

Hlavní summit předsednictví se pak bude konat na Pražském hradě. Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) ČTK nedávno řekl, že by se měl uskutečnit v říjnu a věnovaný by měl být některému z klíčových témat předsednictví, například energetické bezpečnosti. Vláda chce usilovat o to, aby se jej zúčastnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Záležet to bude ale na situaci na Ukrajině, jež byla v únoru napadena Ruskem.

Mezi pět hlavních politických priorit předsednictví patří podle vyjádření Fialy i Beka poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, posilování evropských obranných kapacit, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí a zvládnutí uprchlické krize.

Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 349 290 lidem z Ukrajiny, ve čtvrtek jich přibylo 1113. Cizinecké policii se přihlásilo více než 250 tisíc osob, dalších 1824 jen za včerejší den. 

Témata:  vláda ČR Evropský parlament

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.