Orbán: Ukrajinci nás nebrání. Platit válku nechceme. Cesta vede jinudy

20.05.2022 11:45 | On-line

„Nikdy nás nenapadlo, že by se komunisté mohli vrátit nejen z Východu, ale i ze Západu. Nyní však pokrokáři ohrožují celou západní civilizaci,“ upozorňoval maďarský premiér Viktor Orbán na konzervativním setkání CPAC v Budapešti. Ve Washingtonu a Bruselu podle něj sedí ideologicky vyškolení byrokraté a „progresivní liberálové a neomarxisté“, kteří chtějí změnit západní způsob života, za který Maďaři ještě nedávno bojovali se sovětskými komunisty. Obrátit dění na Západě podle Orbána jde při následování několika kroků. Američanům poradil, čeho se mají držet.

Orbán: Ukrajinci nás nebrání. Platit válku nechceme. Cesta vede jinudy
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí
Hned úvodem svého projevu Orbán na konferenci zdůraznil přítomnost českého exprezidenta Václava Klause, jenž byl také jedním z hlavních řečníků, kterého ocenil s označením za „nejodvážnějšího muže Evropy“.

Hned následně s připomenutím již pátého volebního úspěchu pro Fidesz vzpomenul, že letošní výhře ve volbách předcházela dlouhá cesta a ještě v osmdesátých letech Maďaři Američanům mnohé záviděli. „Záviděli jsme jim kulturu demokratické diskuse. Svobodu, s níž jste v Americe řešili své společné záležitosti. Prezidentu Reaganovi jsme záviděli jeho charisma, elán, vtip, politiku a samozřejmě jsme mu fandili. Měli jsme jen komunistické funkcionáře v šedých oblecích a jejich politické přepisování, dusnou atmosféru a beznaděj,“ vylíčil americkým konzervativcům, jaká dříve panovala ve východním bloku atmosféra.

Následovat mělo podle Orbána hned několik vítězství. „Nejprve jsme porazili komunistický režim, pak jak jsme porazili liberály a naposledy jsme ve volbách porazili spojené síly mezinárodní liberální levice proti Maďarsku,“ shrnul, jak se podle něj „nadšeným studentům podařilo zlikvidovat diktaturu, pak zlomit vládu názorů navrátivších se komunistů a liberálů a ukončit nadvládu pokrokářů ve veřejném prostoru“.  

Důvodem úspěchu Fidesz i toho, proč si Orbán myslí, že vyhraje i příště, prý je podmínka „stát se těmi nejlepšími“. „Od generála Pattona jsme se naučili, že bitva v každém člověku probudí to nejlepší a očistí vše, co nás oslabuje. To platí i pro politický boj. Zde, přátelé, přežijí jen ti nejlepší,“ nastínil.

V Maďarsku před třiceti lety podle něho byla cítit dost podobná atmosféra jako nyní od progresivních liberálů, tehdy ovšem zároveň ze strany státního aparátu. „Celá mašinérie státního aparátu pracovala na upevnění moci komunistů… Tehdy se kritické rasové teorii říkalo vědecký socialismus a na univerzitách se vyučovala stejně jako dnes u vás woke propaganda. Každodenní socialistická diktatura – v ní jsme vyrostli. Politická korektnost, orwellovské přeříkávání, státem kontrolovaná média, vyvlastňování soukromého majetku a stigmatizace pravice,“ vzpomíná.

Orbán také vzpomenul, že sice komunistický režim tehdy proti Maďarům odmítajícím se smířit s vládnoucí garniturou zasahoval tvrdě, přesto se povedlo svrhnout komunisty a vyhnat ze země i Sověty. To ale nebyl konec.

„Mysleli jsme si, že jsme konečně dostali, co jsme chtěli, ale mýlili jsme se. Liberálové a konzervativci sice během diktatury uzavřeli protikomunistický pakt, ale liberálové se při první příležitosti postavili na stranu komunistů. Ukázalo se, že jsou to vlastně přirození spojenci,“ míní Orbán.

Odkázal přitom na dění v zemi po volbách v roce 2002, kdy zvítězila levice po období první vlády koalice Fideszu, během níž Maďarsko slavilo významné mezinárodní úspěchy v podobě vstupu do NATO a urychlení jednání o vstupu do EU. Socialisté tehdy během následných osmi let vládnutí „utratili peníze lidí“ a nekontrolovatelná měla být i kriminalita v zemi.

„Receptem na úspěch“ z dílny Orbána má být dvanáct bodů, přičemž prvním je hra podle vlastních pravidel. „Churchill řekl: ‚Mít nepřátele je spolehlivým znamením, že děláte něco správně.‘ Proto bychom se neměli nechat odradit tím, že na nás někdo křičí jako na hada v trávě, že nás označuje za nereprezentativní nebo že nás v zahraničí považují za potížisty,“ vysvětlil.

Dále je podle Orbána potřeba následovat národní konzervatismus v domácí politice. „Důvodem, proč je třeba podporovat církve a rodiny, je to, že jsou základním stavebním kamenem národa,“ apeloval a vzpomenul i ochranu maďarských hranic za předchozí migrační krize šířící se z jihu Evropy.  

Důležitý má být i postoj v zahraniční politice. „Progresivisté vždy zastávali názor, že zahraniční politika je soubojem ideologií. Je to bitva dobra a zla, v níž se definitivně rozhoduje o běhu dějin. Ale pokud vím, milí přátelé, za posledních sto let proběhly nejméně čtyři takové ‚poslední velké bitvy,‘“ podotkl.

K Ukrajině přitom poznamenal, že je zcela jasné, že je Rusko agresorem ve válce, kterou Moskva rozpoutala v sousední zemi. „Rusko je agresor, Ukrajina oběť,“ odsoudil konflikt Orbán.

Zároveň si však nemyslí, že by Ukrajinci nyní bojovali i za Maďary – ti si prý musí proti Rusku případně pomoci sami se svými obrannými silami za podpory NATO.

„Z hlediska počtu obyvatel jsme přijali největší počet uprchlíků a Maďaři rádi pomáhají. Jsou ochotni pomoci, ale zároveň také nechtějí platit cenu války, protože to není jejich válka a nemají z ní žádný prospěch. Dobře vědí, že s válkou přicházejí sankce, inflace, hospodářská stagnace a že válka vždy ožebračuje lidi. Nesmíme se řídit voláním sirén, i když to může znít lákavě. Naším cílem je obnovit mír, nikoli pokračovat ve válce, protože to je v našem národním zájmu,“ zdůraznil maďarský premiér.

Čtvrtým bodem úspěchu je podle něj nutnost nenechat ovládnout levicovými pokrokáři média. „Levicové názory se mohou jevit jako většinové jen proto, že jim média pomáhají zesílit jejich hlas,“ podotýká Orbán.

S tím se má pojit také to, že je záhodné ukazovat, co levice chystá. „Nejprve to budou popírat, ale pak se ukáže, že jsme měli celou dobu pravdu,“ zmínil a jmenoval příklad v „propagandě LGBTQ zaměřené na děti“.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
Neméně důležitá má být i ekonomická sféra, o níž mají levičáci dle Orbána dosti „abstraktní představy". „Rozhodli jsme se, že budeme provádět pouze takovou hospodářskou politiku, která je užitečná pro většinu voličů. V Maďarsku máme na toto téma heslo: ‚I ti, kteří nás nevolí, z nás budou mít prospěch.‘ V tomto směru jsme naprostým opakem pokrokářů, kteří prokazují medvědí službu i těm, kteří je volili. Lidé přece chtějí práci, lidé chtějí práci, ne ekonomické teorie. Lidé se chtějí v životě prosadit a chtějí pro své děti lepší život, než mají oni. Pokud toto všechno pravicová vláda nedokáže zajistit, je odsouzena k neúspěchu,“ zaznělo.

Na pozoru by se vlády měly mít i před extrémními názory. „Jaký je rozdíl mezi extrémním pravicovým popíráním vědy a popíráním biologie ze strany hnutí LGBTQ? Odpověď je jednoduchá: není v tom žádný rozdíl. Bohu musíme dát, co je Boží, císaři, co je císařovo, a vědě, co je věda. Propagací konspiračních teorií můžeme získat obrovskou popularitu na internetových fórech. Někdy je na nich navíc něco pravdy, ale ve skutečnosti se tím velké části voličů odcizujeme, marginalizujeme je a nakonec prohráváme,“ shrnul.

Předpokladem pro úspěch je rovněž i dle maďarského premiéra čerpání znalostí z knih, víra v Boha, trávení času s přáteli a nacházení společné řeči – právě v tom se prý zrcadlí postoj Maďarska proti nelegální migraci, zatímco země na druhou stranu vítá uprchlíky z Ukrajiny. Důležitým prvkem má být též budování spojené veřejnosti bez osamělých lidí či tvorba institucí.

Konzervativci podle něj musí vzít nazpět instituce ve Washingtonu a Bruselu, kde sedí „beztvářní, ideologicky vyškolení byrokraté“. „Progresivní liberálové, neomarxisté opilí snem o woke teorii, stoupenci George Sorose, propagátoři otevřené společnosti. Chtějí zrušit západní způsob života, který vy i my tolik milujeme. Za co bojovali vaši rodiče během druhé světové války a studené války a za co jsme bojovali my, když jsme vyhnali sovětské komunisty z Maďarska,“ varoval závěrem. Američanům připomenul, že rok 2024, kdy se uskuteční tamní prezidentské volby, bude značně rozhodující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …