Kouzelná Paříž: Průvodce i skrytá místa, která nevynechejte

Poznejte Paříž, město dýchající historií a romantikou, které vám vezme dech. Přinášíme vám průvodce městem – vše o dopravě, počasí, gastronomii i památkách, které je třeba vidět.

O lásce k Paříži psali již dávno mnozí básníci, umělci, spisovatelé, novináři a mnoho dalších. Je to místo, které září svou kulturou, sofistikovaností, určitým stylem a prestiží. Stačí jediná návštěva, a toto město si zamilujete. Pojďme společně nakouknout do vnitra této „dámy mezi městy“ a objevit Lady Paříž.

Tajemná Paříž

Paříž (franc. Paris), největší město Francie, by měl mít projeta každý cestovatel a milovník evropských měst. Navštívit Paříž v kterémkoli ročním období, je vždy výborný nápad. Pokud však patříte k milovníkům toulání se po pařížských uličkách a nemáte v oblibě davy turistů, volte spíše období časného jara či podzimu. Tak jako v jiných evropských metropolích, léto je typické obrovským množstvím turistů, dlouhým čekáním při vstupu do památek a velkými vedremi spalujícími město. Každé roční období však má něco do sebe, proto neváhejte a vydejte se tam hned, jak vám to čas a možnosti dovolí.

Věděli jste, že původní název města byl Lutécie (v překladu bažinaté místo), ale později ustoupil ve prospěch jména Paříž?

Letenky do Paříže

Dopravit se do Paříže můžete prakticky jakkoliv, díky ne tak velké vzdálenosti:

  • autem,
  • autobusem,
  • vlakem,
  • letadlem.

Pokud volíte pohodlnější způsob cestování, letadlo je značka ideál. Abyste za letenky do Paříže ušetřili, volte spíše nízkonákladové lety (jako je například Ryanair nebo Easyjet), kde se cena zpáteční letenky pohybuje kolem tisícikoruny. Dejte si pozor i na dny – čím více se blíží odlet do Paříže k víkendu, tím dražší je letenka.

Abyste nad vyhledáváním letenek nestrávili věčnost, doporučujeme webové vyhledávací portály Azair nebo Skyscanner, které vám najdou nejvhodnější vámi zvolenou letenku. Dalším tipem pro vás jsou letiště – využívejte ty ze sousedních zemí.

Nízkonákladové lety svůj let většinou končí na letišti Beauvais, které leží asi 85 kilometrů od Paříže. Mezi ta bližší letiště patří nejrušnější letiště v Evropě – letiště Charlese de Gaulla, které je od centra vzdáleno asi 25 kilometrů a 14 kilometrů od Paříže se nachází letiště Orly.

Doprava z letiště je jednoduchá, v případě, že přistanete na letišti Charlese de Gaulla nebo Orly, můžete využít například autobus Air France Bus nebo klasický Roissy bus. Ovšem mnohem levnější variantou je městský autobus, který vás zaveze přímo k metru, a to linkami 285 nebo 183. Ze vzdálenějšího letiště Beauvais se ke stanici metru dostanete zhruba za 75 minut přímým autobusem.

výhled na město paříž
Zdroj foto: kavalenkava / Shutterstock.com

Počasí v Paříži

Rozhodnete-li se navštívit tuto evropskou metropoli na jaře, teploty se během března, dubna a května pohybují na úrovni příjemných 18 až 22 °C. V letních měsících je teplota vzduchu přibližně 26 – 28 °C, ovšem myslete na to, že hlavní města jsou v létě doslova rozpálená a pocitově je teplota mnohem vyšší. Chcete-li zažít Paříž na podzim, ideální měsíc je září, kdy je ve městě ještě příjemných 25 stupňů. V dalších podzimních měsících se zvyknou teploty vyšplhat na 16 – 21 °C.

Červen a červenec jsou typické nejen teplem, ale také častými dešťovými přeháňkami a letními bouřemi, proto si do kufru kromě letních šatů přibalte i deštník či pláštěnku.

Ubytování v Paříži

Paříž rozhodně není městem, kde byste nesehnali ubytování. Je však potřeba si jej dostatečně dopředu zarezervovat. Booking nebo Trivago nabízí nespočet hotelů, od těch levnějších až po ty luxusně drahé hotely. Vždy je dobré se ubytovat přímo v centru nebo někde v jeho blízkosti.

Pokud chcete za ubytování skutečně ušetřit co nejvíce, nízké ceny naleznete ve čtvrti Saint Denis. V tomto místě můžete využít služby hotelu F1 Saint Denis Stade, cena za noc vás vyjde na 1 500 Kč.

Za cenu 5 700 Kč se můžete ubytovat zhruba jeden kilometr od centra v hotelu Appi Hotel. Jestliže vám nevadí i vyšší cena za noc v hotelu, ubytujte se přímo v centru, například Hotel Andréa má na vyhledávacím portálu Booking.com velmi dobré recenze (noc stojí asi 15 tisíc).

Památky v Paříži, které musíte navštívit

Pokud vás zajímá, které památky byste neměli minout, zde je seznam 10 nejnavštěvovanějších památek v Paříži:

  1. Katedrála Notre-Dame
  2. Bazilika Sacré-Cœur
  3. Musée Louvre
  4. Eiffelova věž
  5. Centre Georges Pompidou
  6. Musée d’Orsay
  7. Cité des sciences et de l’industrie
  8. Kaple Notre-Dame-de-la-Médaille-miraculeuse
  9. Vítězný oblouk
  10. Musée du quai Branly

Paříž skýtá velké množství monumentálních staveb se zajímavou minulostí, turisty oblíbená místa a mnoho dalších. Je jenom na vás, kudy se vydáte.

Povinná jízda v Paříži

Více o památkách, které jsou doslova povinnou jízdou na dovolené v Paříži:

Eiffelova věž

Věděli jste, že dnešní ikona Paříže, Eiffelova věž byla místními obyvateli nenáviděná? A nejenom jimi, i dělníci ji začali kvůli možnému nebezpečí bojkotovat stávkami. Abyste tuto 300 metrů kovovou věž navštívili odspodu až nahoru, zaplatíte necelých 20 euro, kdy místo schodiště budete využívat výtah. Jestliže chcete ušetřit, můžete však výtahem vystoupat pouze do druhého patra za necelých 17 euro. Nevadí vám chůze? Vydejte se na průzkum Eiffelovky po schodech, cena vstupenky vás vyjde na 10,5 euro.

TIP: Abyste se vyhnuli dlouhým radám turistů, pořiďte si lístek online. V létě je možné si jej zakoupit i 1 – 2 měsíce v předstihu.

Versaillský palác

Pokud se chystáte na prohlídku Versaillského paláce, počítejte s tím, že vám tato prohlídka zabere celý den. Neopomeňte dům Marie Antoinetty, nechte se unášet krásou zahrad a parku. Za vstup do paláce zaplatíte 20 euro a se vstupem do zahrady si připlatíte dalších 7 euro navíc.

Vítězný oblouk

Po stopách Napoleona Bonaparte se vydejte k Vítěznému oblouku na Champs Élysées, který má vyjadřovat jeho velkou moc. Jakmile zaplatíte vstupné, které činí asi 10 euro, vydáte se po schodech (360 schodů) až do výšky 50 metrů. Na konci trasy vás bude čekat nezapomenutelný výhled na okolí. Navíc si budete připadat, jako byste stáli uprostřed hvězdy, Vítězný oblouk tvoří střed 12 širokých bulvárů.

Vítězný oblouk paříž
Zdroj foto: Ioan Panaite / Shutterstock.com

Louvre

Zbožňujete umění? V tom případě by vaše kroky měly zamířit do největšího muzea na světě – Louvre, jehož základy sahají až do středověku. Toto noblesní muzeum v sobě ukrývá nejvzácnější umělecká díla a sbírky (například Mona Lisa od Leonarda da Vinciho nebo Venuše Mélská). Opět doporučujeme si na tuto památku vyčlenit jeden celý den. Ceny vstupenek se odvíjí od vámi vybraných okruhů. Nezapomeňte ani na skleněnou pyramidu, která se nachází na jeho nádvoří.

Katedrála Notre Dame

Z malého ostrůvku Iie de la Cité na řece Seina se tyčí skvostná katedrála Notre Dame, která pochází ze 12. století. V dnešní době je sídlem pařížské – římskokatolické církve.

paříž notre dame
Zdroj foto: badahos / Shutterstock.com

Paříž a moderní památky

Pokud rádi obdivuje moderní architekturu a kromě historických francouzských památek se chcete kochat i novodobou architekturou, pak navštivte místa jako:

  • Cité de la musique,
  • Národní knihovna,
  • Grand Pavois de Paris,
  • Univerzita Paříž VII,
  • Orgues de Flandre,
  • Kongresový palác,
  • sídlo ministerstva financí.
Slyšeli jste už o tzv. pařížském syndromu? Říká se, že k němu mají sklony zejména japonští turisté, kteří mají o Paříži jen ty nejkrásnější preidealizované představy a když zjistí, že skutečnost není tak úžasná, jak si mysleli, trpí pocením, bušením srdce a dalšími příznaky.

Stojí za to vidět

I když tyto místa nestojí na prvních místech v žebříčcích co navštívit v Paříži, určitě je nevynechejte:

  • Moulin Rouge – jde o jeden z nejznámějších kabaretů na světě, proto toto centrum noční zábavy nevynechejte. Je rodištěm známého tance zvaného kankán (cancan). Pokud byste chtěli navštívit představení a vychutnat si vedle toho večera, trochu si připlatíte, cena začínají na 150 – 200 € na osobu. Večeře bývají v 19 hodin, následně ve 21:00 a 23:00 jsou představení. Pokud byste chtěli navštívit některý z koncertů, ceny vstupenek se pohybují mezi 20 – 60 €. Nejdůležitější je vše rezervovat dopředu na oficiální stránce.
  • Montmartre – romantické duše by určitě mají navštívit tuto historickou čtvrť, plnou tajemných uliček a stovek schodů. Je to místo, kde ve svých ateliérech tvořili Pablo Picasso, Claude Monet nebo Vincent van Gogh.
  • Muzeum Grévin – jde o jedno z nejstarších a největších muzeí voskových figurín v celé Evropě. Najdete zde slavné sportovce, krále, politiky, vynálezce či současné hvězdy. Vstupné činí 20 €/osobu, děti do 16 let platí 16,20 €.
  • Invalidovna – jedná se o rozsáhlý komplex budov se zlatou kupolí v centru pozornosti. V minulosti sloužila jako vojenská nemocnice. Vstupné je 14 € na dospělého, děti a studenti do 26 let mají vstup zdarma.

Pokud jste se rozhodli v Paříži strávit delší dobu, určitě nevynechejte ani zámek Vincennes, operu Garnier, mrakodrap Montparnasse, Jardins du Trocadéro či kostel La Madeleine.

Zajímavost: V Paříži se denně natáčí průměrně tak 10 filmů a reklam. Na většině míst je to zcela zdarma, připlatit si ovšem musí za zahrady či muzea.

Doprava v Paříži

Jelikož je Paříž opravdu velkoměsto, jeho doprava je poměrně hustá. K tomu dopomáhá výborně fungující metro, které má 14 linek. Jeho výhodou jsou krátké intervaly a taky blízkost památek k stanicím metra. Pokud si chcete město prohlídnout během přepravy, volte městský autobus, ovšem musíte počítat s častými zácpami.

Památky a všechny monumenty jsou od sebe docela daleko, takže bez městské dopravy se neobejdete. Důležité je, abyste si zakoupili tzv. základní lístek, na který můžete nasednout do metra, na RER, na autobus (kromě autobusové dopravy z letiště), tramvaje i se nechat lanovkou vyvézt na Montmartre. Speciálně pro turisty je k dispozici Paris Visite. Doporučujeme jej zakoupit pro zóny 1-5, kam spadá jak centrum, tak letiště (asi 25 euro na den). A co rozhodně nedoporučujeme, jsou taxíky – nesmírně předražené.

Paříž a gastronomie

Stravování v Paříži

Francie je svou kuchyní vyhlášená, proto si její ochutnávku připište na seznam činností, které v Paříži musíte udělat. Kvalitní restaurace najdete téměř na každém kroku, přímo v centru jsou ceny opravdu vysoké, ale v postranních uličkách najdete stejně kvalitní restaurace, za mnohem nižší ceny.

Ochutnejte francouzské teplé bagety, delikatesní palačinky v La creperie Josselin, makronky nebo lahodnou kávu v nejstarší kavárně na světě Le Procope (kavárna byla navštěvována velikány jako je Benjamin Franklin, Victor Hugo, Balzac, Verlaine a mnoho dalších).

Pokud jste se rozhodli pro low-cost výlet do Paříže, nejlevnější variantou pro vás bude nákup vlastních potravin v supermarketech, doporučujeme zejména známé řetězce jako Lidl či Carrefour. Určitě však neobeďte ani místní trhy, které nabízejí čerstvé ovoce a zeleninu, už jen projít se na nich stojí za to.

Zdroj foto: Marina Pylypenko / Shutterstock.com

Restaurace, které stojí za to

  • Pur’ – Jean-François Rouquette – Luxusní francouzská restaurace, která se pyšní Michellinskou hvězdou. Kdo má libový jazýček a potrpí si na skutečně kvalitním jídle s dokonalým servisem, hurá sem. Cena za večerní menu se pohybuje kolem 5 tisíc, ale jak říkají mnozí návštěvníci „jídlo stojí za každý cent“.
  • Kei Restaurant – Opět restaurace s francouzskou kuchyní, která se nachází poblíž Louvre. Na talíři najdete bezchybně naservírované pokrmy dnešní moderní kuchyně. Menu se pohybuje od 1500 Kč do 5000 Kč.
  • L’ilot – Milovníci ústřic a jiných mořských plodů si na nich můžou smlsnout v restauraci L´ilot, která se nachází blízko Musée Picasso.
  • P’tit Gavroche 15 – klasické francouzské „bistro“ s nabídkou vyvěšenou po stěnách. Jídlo nestojí majlant, dobře se najíte a mimo neděli mají otevřeno denně.

Nejkrásnější výhledy na Paříž

Samozřejmě, kromě Eiffelovy věže, ze které máte celé město jako na dlani, vyplatí se spojit příjemné s užitečným a využít tzv. rooftop bary a restaurace, tedy místa, která mají otevřenou střechu. Právě ty nabízí ty nejkrásnější scenérie a panorametické výhledy přímo na celé město a památky. A vy si tak můžete vychutnat skvělý oběd či romantickou večeři rovnou s výhledem na město.

Jakmile se ocitnete v Paříži, zapomeňte na všechny starosti a jednoduše si užívejte a kochejte. Projděte se po prestižní ulici Champs Elysees, kde si nezapomeňte vytvořit dokonalé fotky, které se budou vyjímat na vašem profilu, navštivte Pantheon, což je neoklasicistní budova v Latinské čtvrti, kde jsou pochováni významné osobnosti – Marie Curie, Victor Hugo, Jean-Jacques Rousseau, Louis Braille a Voltaire. Nezáleží na tom, zda jste či nejste dospělí, Disneyland v Paříži vás do dětských dob určitě vrátí, navštívit můžete spoustu atrakcí a zažijete kopec zábavy.

Paříž je ideálním místem pro, v současnosti velmi moderní, městskou turistiku, které podlehnou všichni milovníci cestování a poznávání nových měst.

Zdroj: frenchmoments.eu, parisinsidersguide.com, earthtrekkers.com


Tipy na další zajímavá města

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.