Státní zdravotní ústav upozorňuje na riziko opičích neštovic. Šíří se napříč Evropou

Lékaři by podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) měli při diagnostice lidí s typickými příznaky zvažovat i opičí neštovice, které se vyskytly v několika zemích v Evropě. V Česku se zatím žádný případ ani podezření neobjevily, řekla v pátek mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová. Mezi první příznaky podle webu SZÚ patří horečka, zimnice, bolesti hlavy nebo svalů, po jednom až třech dnech se objeví typická vyrážka. Výskyt nemoci potvrdilo nově Německo.

Aktualizováno Praha/Berlín/Paříž/Ottawa (Aktualizováno: 13:02 20. 5. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zkumavky se vzorky

Lékaři by podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) měli při diagnostice lidí s typickými příznaky zvažovat i opičí neštovice, které se vyskytly ve Španělsku, Portugalsku a Velké Británii. | Foto: Barbora Novotná | Zdroj: Český rozhlas

„Je nutné informovat odbornou a laickou veřejnost o potenciálním riziku šíření opičích neštovic, zejména u osob komunity mužů majících sex s muži nebo osob, které mají příležitostný sex nebo více sexuálních partnerů,“ uvedl SZÚ.

Vyrážka se často objeví nejprve na obličeji, poté se šíří na další části těla. U pacientů z komunity mužů majících sex s muži, kde se onemocnění v zahraničí vyskytlo, byla nejčastěji na genitáliích. Před nákazou opičími neštovicemi chrání i očkování proti pravým neštovicím.

„Pokud jsou v zemi dostupné vakcíny proti pravým neštovicím, mělo by se (...) po zhodnocení poměru rizika a přínosu zvážit očkování vysoce rizikových blízkých osob. U závažných případů lze zvážit léčbu registrovaným antivirotikem, pokud je lék v zemi dostupný,“ píše SZÚ.

Nemoc obvykle trvá dva až čtyři týdny, většina pacientů se uzdraví. Studie z Afriky prokázaly smrtnost asi 3,6 procenta, u neočkovaných proti pravým neštovicím až deset procent. Ohroženi jsou zejména lidé s oslabenou imunitou, smrtnost je vyšší u dětí a mladých dospělých.

Nové případy v západní Evropě

První případ v Německu dnes identifikoval tamní vojenský mikrobiologický institut v okolí Mnichova. U nakaženého se projevila charakteristická kožní vyrážka, uvedl institut bez dalších podrobností.

První dva výskyty oznámila rovněž Belgie. Nákaza se objevila u dvou lidí z různých měst, kteří se však v poslední době zúčastnili téhož večírku na blíže neurčeném místě. Oba mají mírný průběh onemocnění. Virolog Steven Van Gucht z belgické agentury pro veřejné zdraví Sciensano agentuře Reuters řekl, že očekává další nárůst případů, Belgie však podle něj zvládne dostat virus pod kontrolu.

Ve Francii se nemoc projevila u 29letého muže, který přicestoval ze země, kde se již virus šíří, uvedl dnes francouzský hygienický úřad. Průběh onemocnění u něj není vážný, takže se léčí v domácí izolaci. Nakažený bydlí v oblasti Paříže.

Nakažené hlásí i Kanada

Kanadská agentura pro veřejné zdraví ve čtvrtek uvedla, že potvrdila první dva případy tohoto onemocnění, které bylo dosud známé především z Afriky. Úřady v provincii Québec vyšetřují celkem 17 podezřelých případů.

Výskyt choroby tento týden potvrdily Velká Británie, Španělsko, Portugalsko, Itálie a Švédsko. Podle BBC je v Británii potvrzených devět případů. Španělsko hlásí sedm potvrzených s nákazou, Portugalsko pět. Itálie a Švédsko hlásí po jednom případu.

Spojené státy ve středu prokázaly případ opičích neštovic u muže ze státu Massachusetts, který byl předtím na návštěvě v Québeku. Odborníci označují frekvenci přenosu z člověka na člověka za neobvykle vysokou. Pravděpodobně tak dochází ke komunitnímu přenosu bez předchozí cesty do oblastí, kde se opičí neštovice vyskytují.

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány v 70. letech 20. století v Demokratické republice Kongo, následně i v dalších zemích střední a západní Afriky. Počet případů v západní Africe se v posledním desetiletí zvyšoval. Ze zvířete na člověka se nemoc může přenést kousnutím, poškrábáním, přípravou masa divokých zvířat nebo kontaktem s jejich tělními tekutinami, ale rovněž přes kontaminované materiály, například přes ložní prádlo.

Tomáš Hána, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme