Hlavní hvězdu v Cannes Toma Cruise už nic nepřekoná, míní Šmíd. Festivalové dění ovlivňuje i válka

Zpravodaj Jan Šmíd z festivalu v Cannes (zdroj: ČT24)

Ve francouzském Cannes pokračuje mezinárodní filmový festival, který začal v úterý. V hlavní soutěži se představí celkem 21 snímků, držitel Zlaté palmy bude znám 28. května. Také tuto tradiční filmovou přehlídku ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, při zahájení festivalu promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zahajovací ceremoniál podle zpravodaje ČT v Paříži Jana Šmída sledovalo v televizi až 1,8 milionu lidí. Hlavní hvězdou byl hned druhý den přehlídky herec Tom Cruise.

Kvůli ruské agresi na Ukrajině byl v Cannes přejmenován zahajovací snímek, jehož název původně připomínal symbol Putinovy invaze. „Ruský režisér Kirill Serebrennikov uvedl snímek Čajkovského žena, který je v hlavní soutěži. Byl nucen na tiskové konferenci odpovídat na otázky ohledně financování filmu, jestli to byl Roman Abramovič, kdo mu s financováním pomohl,“ řekl Šmíd. 

Podle zpravodaje ukrajinská delegace dokonce požadovala úplné stažení všech ruských filmů z festivalu včetně Serebrennikova snímku. „Požadovala naprosté vymazání všeho ruského z festivalu. Ruský režisér se proti tomu ohradil tím, že není možné vymazat díla Čechova nebo Čajkovského. Zmíním i film Mariupol II, který se také promítal. Jeho režisér byl zavražděn ruskými vojáky přímo v tomto městě. Film tady vzbudil obrovské emoce,“ sdělil. 

Události: Festival v Cannes ovlivňuje válka na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Velká polemika se podle Šmída vede i kolem toho, zda je festivalové vedení důsledné ve své ambici neakreditovat proruské novináře a současně nepodporovat ruské oligarchy. „Ředitel řekl, že je tady i řada ruských disidentů, kteří vystupovali proti režimu (Vladimira Putina), takže by bylo chybou nedat jim akreditaci. Je to velice citlivá otázka, která dokonce zastínila festivalové dění a filmy samotné,“ míní zpravodaj. 

Tom Cruise v Cannes

Návštěvníci festivalu už mají za sebou i velkolepý příjezd Toma Cruise, který v Cannes představil pokračování legendárního filmu Top Gun. Podle Šmída zřejmě jeho návštěvu festivalu nelze na letošním ročníku překonat. „Hned druhý den festivalu byl absolutním diváckým vrcholem. Zaujal také tím, že působil velice dobře. Vyvolal velkou vlnu debat o tom, jestli se skutečně lze postavit proti běhu času, protože i když je mu šedesát let, vypadal na čtyřicet,“ komentoval hercův vzhled zpravodaj. 

„Jeho příjezd provázely přelety stíhaček. Dokonce se i setkal s lidmi, kdy během worshopu vyprávěl o svých filmech a svém pojetí filmu. Před jedním z hotelů je obrovská replika helmy, na velkém plátně tam běží ukázky z filmu Top Gun, takže Tom Cruise zcela jistě byl hlavní hvězdou úvodní části festivalu,“ komentoval Šmíd. 

Tom Cruise na festivalu v Cannes
Zdroj: Vianney Le Caer/APInvision

Dalším velkým tahákem, na který se diváci podle Šmída těší, je sobotní promítání filmu Kmotr, který vznikl už před padesáti lety. Snímek se má promítat na pláži a přístup budou mít všichni bez ohledu na to, zda mají akreditaci na festival či nikoli. Zpravodaj připomněl, že festival je určen zejména pro lidi z filmového průmyslu. „Ale má i své divácké zázemí, toto (promítání na pláži) je tak příležitost některé filmy vidět,“ řekl. 

Lákadlem pro páteční večer je podle Šmída promítání dokumentárního filmu o francouzském herci Gérardu Philipovi, který se právě před sto lety v Cannes narodil. „Je to jedno z témat festivalu. Mám ale pocit, že první týden bude asi zajímavější než týden druhý,“ dodal na závěr.