Proč by maso nemělo chybět na talíři dětí

maso Zdroj pexels.com

Některé děti odmítají jíst maso. Jiné by ho rády jedly, jejich rodiče jim ho však nedají. Jsou totiž přesvědčeni, že bezmasá strava prospívá všem, tedy i dětem. Proč není dobrý nápad vyřadit maso z dětského jídelníčku?

Co najdeme v mase

Maso je bohatým zdrojem bílkovin, obsahujících esenciální aminokyseliny. Jedná se o látky, které naše tělo potřebuje, neumí si je však samo vyrobit. V mase najdeme také železo, zinek, hořčík, fosfor, selen, měď, vápník, vitamíny B12, B1, B2, B3, D, A, enzymy, vodu, tuky i malé množství aromatických látek. Naopak v něm nenajdeme sacharidy a vlákninu. Stravitelnost masa se odvíjí od množství tuků. Čím je maso tučnější, tím hůře je stravitelné.

Proč je maso důležité?

Maso je bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Jejich nedostatek má za následek nadměrnou únavu, pomalé hojení ran, sníženou funkci imunitního systému, poruchy duševního i tělesného vývoje.

Maso obsahuje také vitamíny skupiny B, zejména vitamín B12, železo, zinek, hořčík, vápník, selen. Nebude-li mít dítě dostatek těchto látek, bude trpět nejen anémií, únavou, častými infekcemi a bolestmi hlavy. Bude mít také snížený výkon, fyzický i duševní, který se negativně projeví na jeho vývoji a později i na prospěchu ve škole.

V rybím mase navíc najdeme omega-3 nenasycené mastné kyseliny, důležité pro zdraví mozku a srdce, i vitamín D, nezbytný pro silné kosti a zdravý imunitní systém.

Lze maso nahradit?

Odmítá-li dítě maso nebo mu ho naopak jeho vegetariánští rodiče odmítají dát, nezbývá, než se poohlédnout, čím ho nahradit. Náhradu nabízejí vejce, mléčné výrobky a přírodní neslané sýry, případně sýry s omezeným množstvím soli. Je však nutné si uvědomit, že čím je potravina tekutější, tím méně bílkovin obsahuje.

U striktních vegetariánů, kteří svým dětem nedávají žádné živočišné potraviny, je nutné dětem nahrazovat chybějící látky pomocí doplňků stravy. Nejlepším a nejjednodušším řešením je dítěti dávat maso.

Fotka od pexels.com

Maso na dětském talíři

Maso by se dětském talíři mělo objevovat zhruba od konce šestého měsíce věku. Nejprve jako masový vývar v zelenině, později rozmixované maso třikrát až pětkrát týdně. Zpočátku libové drůbeží a králičí maso, později telecí, vepřové, hovězí a rybí. Čím je dítě starší, tím větší je porce masa. Zatímco u batolete je jedna porce masa 50 g, u předškoláka je to kolem 80 g.

Jak je to s uzeninami a paštikami?

Uzeniny a paštiky patří mezi oblíbené masné výrobky. Jsou však plné tuků, soli, konzervačních látek, zejména dusičnanů a polyfosfátů, chemických látek pro zvýraznění barvy a chuti. Navíc ne vždy jsou vyrobeny z kvalitních surovin. Kromě toho obsahují spoustu kalorií. Dětskému zdraví rozhodně neprospějí, proto nemají v jejich jídelníčku místo.

Zdroj

https://www.vyzivaspol.cz/maso/

https://vyzivadeti.cz/zdrava-vyziva/jake-potraviny-by-nemely-chybet-v-jidelnicku-deti/maso-a-masne-vyrobky/

https://www.cpzp.cz/clanek/1887-0-Deti-potrebuji-maso.html

Fotografie pexels.com