Hlavní obsah

ČOI: Většina kontrolovaných nabíječek pro notebooky měla nedostatky

– Praha

Kontrole České obchodní inspekce (ČOI) loni nevyhovělo 70 procent z 27 typů nabíječek pro notebooky. Inspekce u nich zjistila technické či administrativní nedostatky a jeden výrobek nařídila stáhnout z trhu kvůli vážnému riziku úrazu elektrickým proudem. ČOI o tom informovala v tiskové zprávě. Inspektoři konkrétně zakázali prodej nabíječky typ ADP-90SB BB a současně ji nahlásili do systému nebezpečných výrobků Safety Gate.

Foto: ČOI

Zakázaná nabíječka pro notebooky

Článek

ČOI loni zkontrolovala u 24 distributorů a dvou výrobců 27 typů nabíječek a nedostatky zjistila u 19 typů. Z toho sedm výrobků odeslala k odbornému testování a ani jeden z nich nevyhověl po technické stránce. Za zjištěné závady ČOI uložila devět pokut za 28 500 Kč.

„Vzhledem k tomu, že napájecí zdroje pro notebooky jsou spotřebiteli velmi často využívány, bude Česká obchodní inspekce v kontrolách pokračovat, aby eliminovala míru rizika používání nebezpečných zařízení,” uvedli její zástupci.

U čínské nabíječky pro notebooky typ ADP-90SB BB, jejíž prodej zakázali, inspektoři zjistili nedostatečnou izolaci. Pokud by byla nabíječka zapojena do elektřiny a uživatel se dotkl jejího konektoru, hrozil by mu úraz, případně až smrt po zásahu proudem, uvedla ČOI.

Čínská nabíječka pro notebooky je smrtelně nebezpečná, varuje ČOI

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám