Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

„Chceme, aby byla s námi.“ Baxa a Perebyjnis řešili pražskou hudební akci na podporu Ukrajiny

Autor: ČTK - 
20. května 2022
13:35

V létě by se mohla v Praze uskutečnit hudební akce na podporu evropských aspirací Ukrajiny. Přípravy události v pátek probral ministr kultury Martin Baxa (ODS) s ukrajinským velvyslancem v Praze Jevhenem Perebyjnisem, informovala Iva Awwadová z tiskového odboru ministerstva kultury. Baxa s velvyslancem projednávali také ochranu ukrajinského kulturního dědictví.

Perebyjnis informoval ministra o záměru uspořádat veřejnou hudební akci na podporu ukrajinské snahy přiblížit se Evropě. „Projekt, který mi byl dnes představen, vnímám jako příležitost ukázat, že jsme na straně demokracie, práva a svobody. Akce rovněž ukáže, že Ukrajinu vnímáme jako součást Evropy a že chceme, aby byla Ukrajina s námi,“ uvedl Baxa v tiskové zprávě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal koncem února po ruské vojenské invazi žádost o přijetí země do EU.

Baxa na schůzce s velvyslancem připomněl svůj rozhovor s ukrajinským ministrem kultury Oleksandrem Tkačenkem. „S panem ministrem jsme nalezli shodu v celé řadě témat a stanovili jsme si priority další spolupráce. Naše úsilí se zaměří na ochranu kulturního dědictví a podporu ukrajinských umělců a nakladatelů,“ uvedl. Jde o oblasti, které zvlášť silně zasahuje nynější válka. „Musíme se zaměřit na to, abychom uchovali ukrajinské kulturní dědictví pro budoucnost,“ uvedl Baxa.

Ministr zmínil i další české aktivity na podporu ukrajinské kultury. Národní muzeum například minulý týden vyslalo na Ukrajinu obaly a další materiál potřebný pro evakuaci a uchování předmětů kulturní hodnoty. Český stát materiál nakoupil za dva miliony korun na základě potřeb ukrajinské strany. Obalový a restaurátorský materiál zahrnuje třeba bublinkové fólie, archivní desky, polyetylenové pěny nebo polyetylenové textilie.

Video  Ministr Baxa o ukrajinských památkách, ruské kultuře i restartu po covidu  - Jakub Tomek, Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa