Rodinná společnost Petrof Hradec Králové, která je předním evropským výrobcem pian a klavírů, loni zvedla tržby o čtvrtinu na 318 milionů korun. Šlo tak o největší prodej za posledních třináct let. Zisk podnik znásobil na 34,5 milionu korun z předloňských 9,9 milionu korun.

Letos podnik očekává tržby i zisk nižší. Na dnešním veletrhu hudebních nástrojů Promuzika v Hradci Králové to řekla prezidentka a majitelka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová.

Po osmnáctiprocentním poklesu prodejů v roce 2020, který byl způsobený epidemií koronaviru, zažil Petrof loni úspěšný rok. „Posílili jsme prodeje v Evropě na úkor jiných výrobců, kteří měli problémy s výrobou kvůli nedostatku komponent dovážených z Číny,“ řekla Ceralová Petrofová, která je představitelkou páté generace rodiny Petrofů.

Poptávku po hudebních nástrojích podle ní loni podpořila i celosvětově rostoucí inflace, kdy vzrostl zájem především o dražší modely pian a klavírů.

„Lidé cítí, že je potřeba uložit peníze do něčeho s vysokou a trvalou hodnotou. Vzrostla poptávka i po nástrojích na zakázku,“ uvedla. V růstu tržeb se podle ní projevily i vyšší ceny nástrojů, do nichž podnik musel promítnout zvýšené náklady.

Výroba pian a klavírů v hradecké továrně loni meziročně vzrostla zhruba o čtvrtinu na 1300 nástrojů. „Naší výhodou proti jiným výrobcům je to, že si osmdesát procent komponent dokážeme vyrobit či jinak zajistit sami a nejsme závislí na součástkách z Asie. Pro výrobu jsme také měli dostatečné zásoby materiálu,“ řekla Ceralová Petrofová.

Odbyt v Číně a v Asii se na loňském prodeji podílel asi pětatřiceti procenty, podíl Evropy vzrostl asi o čtvrtinu na přibližně třicet procent. Odbyt v Česku byl přes deset procent, dalšími významnými odbytišti loni byly USA, Austrálie a Rusko a další země Společenství nezávislých států.