Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Válka na Ukrajině

Znásilněná devítiletá trojčata i staří muži. Ukrajinci u Charkova odkryli nové hrůzy

Žena u těla 15letého chlapce zabitého během ruského útoku v Charkově na Ukrajině (14. května 2022) foto: AP

Z osvobozeného území u východoukrajinského Charkova denně přichází desítky zpráv o znásilnění. Ruští vojáci páchají sexuální násilí na dětech, ženách i mužích. Bližší informace o tom na síti Telegram poskytla ukrajinská ombudsmanka Ljudmila Denisovová.
  13:51

„Devítileté dívky trojčata byla znásilněná rašisty. Mají vážná genitální poranění. Vše se stalo před jejich matkou, která je v šoku. Roční chlapec byl znásilněn rašisty a zemřel. Znásilněni byli i muži ve věku 67 a 78 let,“ napsala ombudsmanka na svůj Telegram.

Na linku psychologické pomoci ombudsmanky denně volají desítky osob a většina z nich pochází z osvobozených měst a vesnic okolo Charkova. Podle jejího příspěvku se za jednu hodinu ozvalo deset obětí znásilnění, z nichž osm bylo nezletilých.

„Apeluji na Komisi OSN pro vyšetřování porušování lidských práv, aby vzala v úvahu tyto příklady genocidy ukrajinského lidu. Vyzývám naše partnery na celém světě, aby zesílili sankce proti Rusku, aby poskytli Ukrajině zbraně a aby se připojili k vyšetřování zločinů v naší zemi!“ uzavřela svůj příspěvek Denisovová.

„Ve srovnání s těmi městy, vesnicemi a obcemi, které jsou stále pod ruskou okupací, byla osvobozena velmi malá část území. Můžeme si jen domýšlet počet takových zvěrstev, která se odehrávají v Chersonu, Melitopolu, Mariupolu, Berďansku a dalších městech,“ uvedla na Twitteru ukrajinská novinářka Iryna Matvijišinová.

Sexuální násilí ruských vojáků bylo medializováno již během jejich stažení od Kyjeva na začátku dubna. V Buči mučili a znásilnili desítky dívek. Podle prohlášení Denisovové tehdy mimo jiné šlo asi o 25 dívek ve věku 14 až 24 let, které byly systematicky znásilňovány ve sklepě jednoho z tamních domů.

V obcích nedaleko hlavního města docházelo k znásilnění dětí, žen i mužů. Právě na sexuální násilí proti mužům poukázala Pramila Pattenová, představitelka OSN pro sexuální násilí během války.

„Pro ženy a dívky je těžké (znásilnění) oznámit, mimo jiné kvůli stigmatizaci, ale pro muže a chlapce je to mnohdy ještě těžší... Musíme vytvořit bezpečný prostor pro všechny oběti, aby případy sexuálního násilí mohly oznámit,“ uvedla Patternová podle listu The Guardian.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!