Hlavní obsah

V Cannes uvedli svědectví mrtvého filmaře z Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po velkolepé show, která provázela účast Toma Cruise a předpremiéru filmu Top Gun: Maverick, polila diváky canneského festivalu ledová sprcha. V sekci Speciální uvedení se promítal dokument Mariupolis 2 litevského filmaře Mantase Kvedaravičiuse, který zahynul minulý měsíc v ukrajinském městě Mariupol při obléhání ruskou armádou.

Foto: Reuters

Hanna Bilobrovová, snoubenka režiséra Mantase Kvedaravičiuse, přijela do Cannes osobně. Do ukrajinského přístavu režiséra doprovázela a natočené záběry i filmařovo tělo z města pod blokádou pak vyvezla.

Článek

Snímek, který přijel filmař v březnu na Ukrajinu natáčet jako pokračování svého dokumentu Mariupol z roku 2016, se podařilo dokončit díky Kvedaravičiusově snoubence Hanně Bilobrovové. Ta ho do ukrajinského přístavu doprovázela a natočené záběry i filmařovo tělo z města pod blokádou pak vyvezla.

Výsledný film neuvrhne diváky do centra bojů. Naopak, soustředí se na zbytky části Mariupolu, které zůstaly po včerejším útoku, a na obyvatele, kteří přežili.

Ti v pomalých dlouhých záběrech dělají zdánlivě obyčejné věci. Zametají prostranství před modlitebnou, kde je spousta „smetí“ po náletech, z trosek stěhují starý nefunkční generátor, který se „někdy může hodit“, ale také z nich vytahují dvě mrtvá těla svých sousedů.

Děkují bohu, že vyšlo slunce, modlí se za mír a také diskutují, jestli to byl opravdu Bůh, kdo je zachránil. A při tom všem vidíme v dálce vybuchující oblaka kouře z bombových útoků, občas proletí svítící rakety, i pes se pokaždé lekne při výbuchu, který se zdá být blízko.

Silný dokument, který v místě, kde se právě oslavuje film, působí až neuvěřitelně. Zvlášť když si člověk uvědomí, že to, co vidí, se děje teď a ne tak daleko odsud.

Foto: Reuters

Jeremy Strong a Anne Hathawayová hrají rodiče hlavního hrdiny filmu Armageddon Time.

V hlavní canneské soutěži pak zaujalo americké drama Armageddon Time režiséra Jamese Graye s herci Anthonym Hopkinsem a Anne Hathawayovou. Příběh o dospívání dvou chlapců se vrací do New Yorku osmdesátých let minulého století, kde má dvanáctiletý Paul za nejlepšího kamaráda Afroameričana Johna. A protože mají oba víc než sklony k lumpárnám, Paulovi rodiče se rozhodnou převést syna do přípravky prestižní soukromé školy.

Ale Paulovo a Johnovo kamarádství to spíše posílí, v důsledku čehož oba záhy zjistí, že svět zkrátka není fair a že pokud chce jít člověk za svým, bude ho to stát velké odhodlání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám