Jsou rádi, že přežijí. A ještě je vláda bude obviňovat? Jandejskové bouchli do stolu

20.05.2022 14:10 | Komentář

V současné době řada českých zemědělských a potravinářských společností bojuje o přežití hlavně z důvodu neúměrného navyšování vstupních materiálů, jako jsou například pohonné hmoty, elektřina, plyn, hnojiva a obalové materiály. S rostoucí inflací v celé ČR, která v dubnu překročila 14 procent, přicházejí i zaměstnanci těchto podniků a žádají o navýšení mezd, aby jejich domácnosti mohly tuto těžkou dobu plnou nejistot ekonomicky zvládnout.

Jsou rádi, že přežijí. A ještě je vláda bude obviňovat? Jandejskové bouchli do stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kujkuřičné pole, ilustrační foto

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
Bohužel v této těžké době se objevují i tací, kteří veřejně šíří dezinformace a nepravdy, jako například Ekonomický deník za účelem likvidace celého českého zemědělství. Společnost RABBIT Trhový Štěpánov a.s. tímto reaguje na článek publikovaný na stránkách Ekonomický deník.

Zda byl tento dezinformační článek záměrem paní redaktorky Bartošové z portálu Ekonomický deník, nebo zda si jen autorka neprověřila zdroj informací, je nyní předmětem šetření. Údajně interní dokument „Vyhodnocení základních ukazatelů produkce“, který je v tomto článku prezentován jako důkaz, je ve skutečnosti falzifikát a společnost již věc předala k právnímu řešení, aby se zjistilo, kdo za tímto podvrhem stojí. 
 
Informace ohledně cen elektřiny a plynu jsou také zcestné, neboť ani neznáme dodavatele energií, který by byl schopen nabídnout fixaci cen energií do roku 2025 či 2027.
 
Další tvrzení ohledně využití LTO jako pohonných hmot je naprostý nesmysl. Veškerá zemědělská technika používá jako pohonné hmoty naftu, která je nakupována za tržní ceny. Cena nafty za poslední rok stoupla o více než 55 procent. Nafta společně s hnojivy a mzdami zaměstnanců jsou právě těmi nejvyššími náklady do zemědělské výroby.
 
Zdroj: https://www.kurzy.cz/komodity/motorova-nafta-graf-vyvoje-ceny/
 
Zvýšení cen pohonných hmot, elektřiny a plynu je skutečně největší problém pro celý zemědělský a potravinářský sektor a není zapotřebí vysokoškolského diplomu k tomu, aby si člověk dokázal spočítat, že jediné, co může pomoci ve zkrocení inflace, je právě snížení cen těchto vstupů. Proto znovu apelujeme na vládu, aby využila některou z možností regulace cen, jako je například snížení spotřební daně, snížení DPH nebo přímý nákup energií od energetické společnosti ČEZ, která je z téměř 70 procent v rukou státu, pro české výrobní a zpracovatelské podniky a české domácnosti.
 

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
Společnost RABBIT Trhový Štěpánov a.s. k této záležitosti obdržela jediný dotaz bez jakékoliv konfrontace s padělaným dokumentem. Nicméně, když paní redaktorka Bartošová psala o plánu trojnásobného navýšení marží, brali jsme to jako provokaci, neboť v současné době, stejně tak jako celý sektor potravinářství, řešíme existenční problémy spojené právě s neúměrným růstem vstupů. Na dotaz z nedůvěryhodně vypadajícího mailu jsme tedy nereagovali.
 
V současné době ani není možné dost dobře plánovat nějaké zisky. V tomto roce zatím vypadá situace tak, že růst ceny vstupních materiálů a energií je vyšší a rychlejší, než je naše schopnost navyšovat realizační ceny v celé výrobní vertikále. Například, když dojde ke zvýšení ceny obilovin, upravíme od následujícího měsíce ceny krmných směsí pro zvířata, to vede k růstu výkupních cen jatečných zvířat a následně k růstu cen masa. Jednání o cenách s maloobchodními prodejci jsou velice obtížná a mnohdy trvají i několik týdnů. Dříve než dojde k odsouhlasení požadovaných cen, mnohdy jen kompromisních cen, tak přichází další zdražení vstupů a tyto nově odsouhlasené ceny jsou již pro výrobce nerentabilní.  A tak se situace opakuje měsíc co měsíc. Toto vše vede k tomu, že podnik vyrábějící krmné směsi má od počátku roku ztráty v řádu milionů korun a podniky zabývající se chovem zvířat na maso, především pak chovy prasat, mají ztráty v řádu desítek milionů korun. Na hranici rentability hospodařila skupina RABBIT již minulý rok (2021), kdy dosáhla zisku po zdanění ve výši 1,46 procenta, což znamená zisk 1,46 koruny z výrobku v ceně 100 korun.  
 
Pan Prouza by možná měl začít podnikat v zemědělství, možná by měl zažít hlad, když považuje stávající dotační systém za nespravedlivý. Dotace do zemědělského a potravinářského průmyslu, který dlouhá léta hospodaří na hranici rentability, jsou mnohdy posledním důvodem k rozhodnutí, zda bude podnik nadále pokračovat ve své činnosti a zajišťovat nezbytnou obživu pro obyvatele naší republiky.
 
Autorem textu je Zdeněk Jandejsek st. a Zdeněk Jandejsek ml.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…