Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko

Weby ŘSD napadli profesionálové. Útočníka známe, ale nezveřejníme ho, uvedl úřad

ilustrační snímek foto: Reuters

Kybernetický útok, kvůli kterému jsou od úterý mimo provoz webové stránky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) i server s dopravními informacemi Dopravniinfo.cz, byl na profesionální úrovni. Šlo o ransomware, který zašifroval data. Uvedl to v pátek Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnosti (NÚKIB) s tím, že zná útočníka, nyní jej ale nezveřejní.
  14:49aktualizováno  14:50

„V současné době NÚKIB spolupracuje s ŘSD na obnově sítě a důležitých informačních systémů. Víme, kdo za tím stojí, ale z taktických důvodů to v této chvíli nebudeme zveřejňovat,“ uvedla mluvčí NÚKIB Alena Minxová.

Ransomware je druh škodlivého programu, který buď blokuje systém nebo šifruje data v něm zapsaná. Následně požaduje od oběti výkupné za obnovení přístupu.

Kybernetickému útoku čelilo ŘSD v úterý. Webové stránky jsou po útoku stále nedostupné.

Organizace zatím částečně zprovoznila asistenční linku pro řidiče 800 280 281, dočasně ovšem bez možnosti poskytování dopravních informací. Funkční je také elektronický nástroj pro administraci veřejných zakázek Tender Arena. Během doby, kdy systém nefungoval, muselo ŘSD zrušit zakázky, u kterých v té době skončila lhůta pro podání nabídky. Další tendry pak byly asi o týden prodlouženy.

Útoku ransomwarem čelily v minulosti i jiné instituce, napadena jím byla například počítačová síť olomouckého magistrátu, benešovská nemocnice či počítačový systém soukromého plzeňského Gymnázia Františka Křižíka.

Útokům hackerů v minulých týdnech čelily i jiné české weby, přihlásila se k nim ruská hackerská skupina Killnet. Šlo například o web NÚKIB, o weby některých regionálních letišť či o weby ministerstva vnitra, včetně stránek policie i hasičů. Tehdy však šlo takzvané DDoS útoky, které spočívají v tom, že z neznámých IP adres ze zahraničí přijde v jeden okamžik mnoho dotazů a stránky přestanou fungovat, takzvaně spadnou.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!