Bolest zad jako vedlejší účinek změn vozů formule 1. ‚Musíme otevřít debatu,‘ varuje pilot Ferrari Sainz

Sezona formule 1 je v plném proudu, oproti minulým sezonám s řadou technických změn u vozů. Podle jezdce stáje Ferrari Carlose Sainze ale hlavně tužší odpružení způsobuje bolesti zad a krku. Proto volá španělský pilot po diskusi a změnách, jak uvedl pro web Motorsport.com.

Barcelona Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský pilot formule 1 Carlos Sainz

Španělský pilot formule 1 Carlos Sainz | Foto: Nacho Doce | Zdroj: Reuters

Širší pneumatiky, přepracovaná aerodynamika, kryty předních kol nebo nová zadní křídla. Řada změn, jejichž smysl vidí i Carlos Sainz z Ferrari: „Dělají přesně to, co potřebujeme pro závodění,“ citoval Španěla web Motorsport.

Nový uchvatitel trůnu formule 1? Monacký závodník Leclerc dokazuje talent, který v něm vždy dřímal

Číst článek

Vysněný účinek má fanouškům nabídnout častější předjíždění, napínavější souboje a vícero adeptů na titul. 

Po posledních závodech ale začal syn dvojnásobného mistra světa upozorňovat i na vedlejší účinky jinak ceněných úprav. „Už v Miami byly obrubníky řádně agresivní. V Imole byla řada nerovností, které byly pro tělo dost tvrdé,“ pokračoval.

Sedačky formulí sedí každému závodníkovi přesně na míru, aby řidič cítil pro zpětnou vazbu každou maličkostZměny v letošní sezoně však způsobily i tužší odpružení. Nárazy se tak stávají čím dál tvrdší.

„Jako jezdci a F1 se musíme zamyslet, jakou cenu musí jezdec zaplatit na svých zádech a zdraví v kariéře F1 s takovouto filozofií? Myslím, že ze všeho nejvíc potřebujeme otevřít debatu,“ vyzývá i soupeře a kolegy.

Podle médií zůstává u Sainze otazník nad víkendovou účastí v Barceloně. Trápí ho právě bolesti krku.

Obává se i blížícího se Grand Prix v Monaku 29. května na dráze, která je mírně hrbolatějším povrchem známá. O dva měsíce dříve si na místní trať zpětně stěžoval i čerstvý pilot formule 1 Zhou Guanyu„Nové vozy jsou velké zlepšení, ale trpíme více než normálně.“ 

Čínský řidič už je ale podle svých slov zvyklý z vozů formule 2, ve kterých to bylo podobně nepříjemné.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme