Kdyby radši hořelo s Krobotem si z předpremiér odnáší skvělé reakce. Trailer láká na formanovskou komedii o směšnosti předsudků

Kdyby radši hořelo s Krobotem si z předpremiér odnáší skvělé reakce. Trailer láká na formanovskou komedii o směšnosti předsudků
Kdyby radši hořelo | BontonFilm
První záběry z filmu Kdyby radši hořelo jsme viděli už poměrně dávno. Česká komedie, jež se odkazuje na tradici filmů Miloše Formana, Ivana Passera a Jaroslava Papouška, musela jako tolik jiných počkat, až se uklidní pandemická situace. Nyní má jza sebou premiéru na Berlinale, která podle všeho proběhla velmi uspokojivě. Tvůrci tedy představují novou upoutávku, aby připomněli, že už se vesnické komedie brzy konečně dočkáme.
Snímek sleduje skupinu dobrovolných hasičů, jimž šéfuje Miroslav Krobot. Ti vedou v obyčejné vesnici svůj obyčejný život, a to v dobrém i zlém. Takže příroda, pivečko, konspirační teorie a spousta fake news. Když jednoho dne na návsi narazí do kašny náklaďák a řidiči se podaří uprchnout, propadá celá obec přesvědčení, že se stala terčem teroristického útoku a je třeba situaci rychle vyřešit. Celá věc spadne do klína právě dobrovolným hasičům, z nichž někteří vězí po uši v xenofobních a rasistických předsudcích a my uvidíme, jak se jejich světonázor střetne s realitou.
Film je celovečerním debutem mladého režiséra a scenáristy Adama Kolomana Rybanského, jenž jím také uzavírá své studium na FAMU. Rybanský ale není bez zkušenosti, už jeho krátkometrážní snímek Přátelské setkání nad sportem, promítaný na FAMUfestu, lze vnímat jako předehru ke Kdyby radši pršelo. I v něm sledujeme hemžení postaviček na vesnickém sportovním zápase. Jde tedy zřejmě o něco, v čem se Rybanský, sám vyrůstající na vesnici, zhlédl. Za Přátelské setkání nad sportem a svůj další školní film Home Sleep Home byl v kategorii studentských filmů nominovaný na Českého lva.
Kdyby radši hořelo
Kdyby radši hořelo | BontonFilm
Bude zajímavé sledovat, jak se začínající autor popere s látkou, která je možná složitější, než se na první pohled zdá. Čeští tvůrci mají obvykle panickou hrůzu z publika a bojí se udělat cokoli, co by ho mohlo urazit. Navíc u nás existuje snaha o jakousi „apolitickou politickou satiru“, kdy se tvůrci přímo chlubí tím, že jejich filmy nemají žádný konkrétní názor.
Vymanit se z české bezzubosti a mělkosti tedy není vůbec snadné. Vylámal si na tom zuby i Jiří Havelka, jehož Mimořádná událost měla nedávno podobné ambice vypořádat se formou humoru s nešvary společnosti, ale kvůli neochotě formulovat jasný postoj a vyzvat publikum ke konkrétní sebereflexi výsledek dopadl jako poněkud jalový karneval karikatur.
Kdyby radši hořelo si odbylo premiéru na festivalu Berlinale a od té doby objíždí různé přehlídky. Pod titulem Somewhere Over the Chemtrails byl snímek promítaný například v Itálii. Dosavadní reakce jsou veskrze pozitivní, což je skvělá zpráva. Krom Miroslava Krobota se ve filmu objevují Michal Isteník ze seriálu Most!, Anna Polívková nebo Vladimír Škultéty. V distribuci ho uvidíme od 16. června.