Hlavní obsah

Vrbu střídal už v Plzni, teď i na Letné? Sparta koketuje s Guľou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohodli se s Guľou. Fotbalovým zákulisím se po středečním finále MOL Cupu začala šířit vcelku překvapivá zpráva. Bývalý trenér Plzně by mohl být ve Spartě nástupcem Pavla Vrby, po jehož odchodu dojel sezonu Michal Horňák. Jiné zdroje ovšem stále nevylučují ani příchod kouče z Německa či Martina Svědíka ze Slovácka, které si Letenské podalo právě při vyvrcholení poháru v Uherském Hradišti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Adrián Guľa během utkání na Slavii, kde jeho tým inkasoval pět branek.

Článek

Rušno je teď v letenských kancelářích. Sparta potřebuje podepsat letní posily, zatím však nepředstavila nového trenéra. Právě podle představ nového kouče by se doplnění kádru mělo logicky řídit.

Varianta s Adriánem Guľou, která zazněla v kuloárech hned po Vrbově odchodu, v posledních dnech zesílila.

Nastal by zajímavý paradox. Slovenský expert střídal Pavla Vrbu již ve Viktorii Plzeň, když jeho předchůdce v půlce sezony 2019/20 odešel do Bulharska.

Pozvedne Adrián Guľa Plzeň k dřívějším úspěchům?Video: O2 TV Sport

Guľa rád pracuje s mladými hráči, což je směr, který vzhledem k širokému výběru ze strahovské líhně razí sportovní ředitel Tomáš Rosický. Slovenský kouč má také pověst muže vyznávajícího progresivní metody.

Na druhou stranu, na posledních dvou štacích neuspěl. Ve Viktorii byl odvolán, stejně jako teď hned na začátku jara ve Wisle. Tradiční krakovský klub pak po jeho odchodu dokonce dospěl k sestupu z polské ligy...

Foto: wisla.krakow.pl/Bartek Ziótkowski

Trenér Adrián Guľa v barvách Wisly Krakov.

Naopak Martin Svědík musel svými výsledky Spartu zaujmout. S přestárlým týmem třicátníků vyškolil Letenské hned třikrát v sezoně. V Uherském Hradišti je teď za hrdinu. Slovácko by se ho údajně vzdalo jen za finanční odstupné, což by nemusel být neřešitelný problém.

Větší komplikace je, že Svědík si nenechává do ničeho mluvit, potřebuje, aby klub fungoval podle jeho představ. Na Letné by údajně požadoval některé zásadní změny. Spartě by mohly jen prospět, ale prosadil by si je...? Asi těžko.

Ve chvíli, kdy nastal rozchod s Vrbou, se jako hlavní zdála německá stopa. Snad ještě úplně nevychladla. Nejčastěji se skloňuje Heiko Herrlich, bývalý Rosického spoluhráč z Dortmundu. Je volný, jeho angažování by však bylo nákladné. Sparta se už jednou spálila s Italem Stramaccionim a jeho početným realizačním týmem.

Po nedělní výhře v derby na Slavii se vynořila logická otázka, zda by větší prostor neměl dostat Michal Horňák. Klubová legenda již podruhé v nouzi dojela sezonu, znovu se složité situaci postavila čelem. Kdyby Horňák získal i pohár, byl by ve hře. Jenže finále dopadlo moc špatně. Trenér netrefil ideální sestavu, a tak svou velkou šanci nejspíš promarnil.

„Vedení nyní jedná o příchodu nového kouče, řeší změny v kádru, brzy bude moct představit posily," avizoval ve čtvrtek na svém soukromém twitterovém účtu Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty.

Oficiálně klub výběr nového trenéra zatím nekomentuje.

Reklama