Litomyšl chce kvůli drahým energiím soláry. Chystá proto změny územního plánu

Studio ČT24: Solární panely v památkových zónách (zdroj: ČT24)

Města a obce se potýkají s rekordně vysokými náklady za energie. Snaží se proto najít způsob, jak ušetřit. Některé radnice pořizují fotovoltaické panely, které následně instalují na městské budovy. S podobným plánem přišla také Litomyšl, vedení města ale narazilo na přísné regulace památkářů. Ti nyní chystají nový metodický pokyn.

Vedení Litomyšle chce ve městě nainstalovat několik ploch se solárními panely, a to hlavně kvůli ekonomické výhodnosti a vysokým cenám energií. Měly by být na střechách rodinných domů i městských objektů, a to i poblíž historického centra. Památkáři jsou ale proti. Umístění fotovoltaiky navíc neumožňuje ani současný územní plán města.

„V rámci páté změny územního plánu máme vytipované čtyři lokality, jsou to dvě sportovní haly, jedna mateřská škola, jedna kotelna. Jsou tu i lokality, které jsou sice ve městě, ale nevlastníme je. Například Nový kostel také žádá o změnu územního plánu,“ uvedl místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL). U čtyř městských objektů podle něj pravděpodobně nebude možné vidět panely z ulice, jelikož se jedná o ploché střechy. Dodal, že technici prozkoumají, aby během instalace nedošlo k poškození budov.

„Momentálně jsme v procesu, že pořizujeme pátou změnu územního plánu a chceme, aby se nám k tomu všechny dotyčné orgány vyjádřily. Jednání budou probíhat v následujících týdnech,“ řekl Kašpar. Litomyšl podle něj plánuje i šestou změnu, v níž bude žádat vyjádření pro celé město, tedy nejen v památkové rezervaci a ochranné zóně.

Náklady na pořízení panelů nedokázal přesně odhadnout. „Kdyby se měly instalovat všechny ty elektrárny, tak odhadem kolem deseti milionů korun určitě,“ přiblížil.

Podobný problém řešilo v minulosti i vedení města Chrudim. Solární panely jsou ale v historické části města nainstalovány tak, aby přímo z ulice nebyly vidět. Podle starosty Františka Pilného (ANO) město plánuje rozšíření fotovoltaiky. Panelů přibývá i v dalších českých městech. Jsou například na střeše budovy Nové scény a Provozní budovy Národního divadla v Praze. Stejně jako v Chrudimi, i tam jsou viditelné pouze z leteckého pohledu.

Metodický pokyn památkářů

Památkáři schvalují instalaci panelů v historických centrech pouze výjimečně. „Národní památkový ústav v poslední době pozoruje zvýšený zájem o fotovoltaiku a solární panely. Z toho důvodu momentálně pracuje na aktualizaci metodického pokynu – osazování fotovoltaických a solárních panelů na kulturních památkách, v památkových zónách a rezervacích,“ řekla mluvčí ústavu Klára Veberová.

Zhotovení pokynu předpokládá Veberová během června. „Následně budeme komunikovat s ministerstvem kultury a v září jej chceme předložit i krajským úřadům, které poté definitivně o tomto metodickém pokynu rozhodnou,“ dodala.

Upozornila ale, že nelze očekávat velké uvolnění na kulturních objektech v památkových rezervacích. „Ale kde jisté uvolnění zvažujeme, jsou městské památkové zóny, a to za určitých podmínek, které v současné době stanovujeme v metodickém pokynu,“ přiblížila. Doplnila, že každý případ se posuzuje individuálně. Připomněla také, že Národní památkový ústav pouze dává odborná stanoviska, výkonnou moc mají obce s rozšířenou působností, krajské úřady a magistrát.

Resort kultury o zjednodušení podmínek uvažuje. „Ministerstvo si je vědomo velmi složité energetické situace nejen v rámci České republiky, ale také všech ovlivňujících zahraničních faktorů. A již učinilo konkrétní kroky směřující ke změně vnímání alternativních zdrojů energie v oblasti odborné památkové péče. Na druhou stranu bude nutné najít v těchto záležitostech vyvážená východiska, aby nedocházelo k nevratným ztrátám na našem velmi hodnotném památkovém fondu,“ řekla Petra Hrušková z tiskového oddělení resortu.