Pastrňák přinesl energii, všímá si Divíšek. Týmu věří

Foto: hcletci.cz

20. května 2022, 15:39

Pavel Mandát

Národní tým má za sebou na mistrovství světa čtyři zápasy. O dojmy jsme tentokrát požádali někdejšího extraligového útočníka Tomáše Divíška. Ten si po utkání s Lotyšskem pochvaluje přínos Davida Patrňáka i to, jakým způsobem zapnuli ostatní hráči. „Těžké zápasy ale teprve přijdou, v nich to musíme potvrdit," dodává jednohlasně.

Po utkání s Rakouskem se mi vybavila historická porážka od Norska na mistrovství světa 2010, po které to ale národní tým dotáhl ke zlatu. Taková facka může tým stmelit, když ji všichni vezmou za správný konec, ne?
Takhle… Ideální je všechno vyhrát od začátku do konce. Bez nějakých facek. Ale je dobré, že tým dokázal zapnout, když mu teklo do bot. Teď musíme v dobrých výkonech pokračovat.

Oba ty zápasy, tedy proti Rakousku a Lotyšsku, každopádně připomínaly den a noc svou diametrální odlišností.
Samozřejmě. Zápas proti Rakousku nám od začátku vůbec nevyšel, a i na klucích to bylo vidět. Naproti tomu utkání s Lotyšskem, to bylo úplně něco jiného. Energie týmu byla úplně jiná. Kluci začali dělat ty malé věci, ze kterých plynuly krásné akce. Když takhle budou pokračovat, bude to podle mě dobré.

Použil jste slovní spojení malé věci, ale co konkrétně se podle vás ve hře národního týmu změnilo?
Kluci podle mě měli v hlavě zápas s Rakouskem, který byl trošku propadák. Určitě si k tomu něco řekli a nechtěli to zopakovat. Další věc je ta, že přijel Pasta. Když jsme se o jeho příjezdu bavili s Jardou Nedvědem, věřili jsme, že do týmu přinese něco nového. Ani ne jako hráč, ale spíš takovou pozitivní naději a víru v to, že všechno bude dobré.

„Kluci začali dělat ty malé věci, ze kterých plynuly krásné akce."

Obnovená spolupráce s Davidem Krejčím fungovala parádně.
Blima musel čekat, že když přijede Pasta, tak půjde na jeho místo. Hráli skvěle. Začátek byl výborný. Pak jsme trošku polevili, ale to bylo dané vývojem zápasu. Pastovi hodně pomohli i Červus s Krejčou. Společně si sedli. Ale i ostatní lajny vypadají dobře. Hertlík se do toho taky dostává a věřím, že na mistrovství světa rozhodne nějaký důležitý zápas.

Může být právě David Pastrňák rozhodujícím jazýčkem na vahách, který se postará o úspěch?
Pasta je absolutní topka v NHL. O tom se nemusíme vůbec bavit. Když do týmu dá to, co umí, tak ho zcela jistě posune. Ale nemůžeme se spoléhat na to, že jen Pasta nám vyhraje zápasy. Lídrů je v týmu celá řada. Ať už Karel Vejmelka, Červus, Krejča a další.

Na přesilovkách bylo každopádně znát, že oba Davidové můžou hrát prakticky naslepo.
Chemie mezi nimi funguje. Odehráli toho spolu hodně. Jsou to kamarádi v osobním životě, což taky hraje roli. Ale říkám… Jak jsme po Rakousku byli dole – podle mě až zbytečně moc – tak teď nesmíme být zbytečně nahoře z toho, že jsme porazili Lotyšsko. Těžké zápasy teprve přijdou.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Je podle vás výhoda, že zápasy s USA a Finskem odehrajeme až v závěru skupiny?
Podle mě je to jedno. Ale z pohledu toho, že někteří kluci během turnaje přijížděli, tak je možná dobře, že nás tyhle zápasy čekají v závěru. Půjdeme do nich totiž v sestavě, ve které budeme hrát play off, takže si trenéři budou moci vyzkoušet některé věci s ohledem na čtvrtfinále.

„Kanada mě moc nenadchla."

Měli bychom se do něj dostat. Sledujete i druhou skupinu a to, na koho bychom mohli narazit?
Pár zápasů jsem viděl. Koukal jsem na Kanadu, která mě moc nenadchla, viděl jsem solidní Švýcary. Do play off se dostat musíme. Pak nemá cenu řešit, na koho narazíme. Jestli chceme uspět, musíme si poradit s každým. Věřím, že letošní tým má dobrou chemii a že medaili uděláme.

Co vy říkáte na herní projev národního týmu pod Karim Jalonenem?
Zaprvé chci říct, že je mi úplně jedno, jestli nás trénuje Němec, Čech, Fin nebo kdokoliv jiný. V posledních letech se nám zkrátka nedařilo, tak se snažíme najít trenéra, který nás posune nahoru. Národnost není podstatná. A co se týká herního stylu, je vidět, že hrajeme odzadu. Takový vyčkávací hokej, řekl bych.

Mnozí tvrdí, že jde o podobný systém, který praktikuje finská reprezentace.
Nepaušalizoval bych to. Kari Jalonen je samozřejmě Fin a ve Finsku mají určitou školu. Určitý systém, který se učí, který mají propracovaný a který jim v poslední době nese ovoce. Takže určité prvky z finské školy v naší hře jsou. Ale vždycky musíte hrát v prvé řadě podle toho, jaké hráče máte k dispozici. Když budete chtít hrát útočný hokej, ale nebudete mít k dispozici útočné hráče, tak nic nezmůžete. Proto je důležité systém napasovat tak, aby vyhovoval hráčům. Myslím si, že se to zatím daří. Ale skutečný ukazatel samozřejmě nabídnou až těžké zápasy.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz