InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Bohumil Melichar: Normalizační zpravodajství – komentované pásmo dobových reportáž

    Úterý 23.4 17:00 - Muzeum Středního Pootaví, Strakonice

  • Klub deskových her

    Úterý 23.4 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glosa: Táborské Fórum Zdravého města s otazníky

Vít Řezáč

Vít Řezáč

Po čtrnácti letech pořádání ankety Fórum zdravého města Tábor by asi stálo za to položit si otázku, jestli v „nejlepším“ nepřestat. Nebo ho pořádat třeba jednou za tři roky. I to, které se konalo v úterý 17. května rozhodně stálo nemalé finance za pronájem sálu Společenského centra Univerzita, zvýšené úsilí pořadatelů a čas představitelů radnice, kteří se dostavili v neobvykle hojném počtu. Pryč ovšem jsou ty časy, kdy v sále bylo v dřívějších ročnících těžké sehnat židli a lidé o to, co je v Táboře pálí, projevovali opravdu zájem. Při čtrnáctém ročníku se zde se sešla necelá třicítka vesměs seniorů a je otázkou, zda jejich názor bude pro vývoj Tábora relevantní a je odrazem skutečného mínění většiny obyvatel města i mladších generací

Trochu zarazilo úvodní slovo místostarosty Václava Klecandy. Ten prezentoval výsledky ankety z roku 2020 (loni se kvůli kovidu nekonala). Zaměřil se ovšem jen na ty požadavky občanů, v nichž radnice dosáhla určitých úspěchů, ostatní nekomentoval. Prý se i na nich pracuje. Ve fázi projektování je podle něj druhá ledová plocha u zimního stadionu, startovní byty pro mladé by měl zabezpečit nový pavlačový dům „deskáč" v sousedství Pražského sídliště, mimochodem velmi kritizovaný veřejností.

Připravují se i finanční pobídky pro nové lékaře, zejména zubní. Dotkl se také nové výsadby zeleně a přípravy mezigeneračního komunitního centra v bývalé 8. ZŠ na sídlišti Nad Lužnicí. Zároveň požádal, aby se přítomní tentokrát věnovali jen těm problémům, které již nevzešly z minulých ročníků, ale jsou nové. Aby k tomu nedošlo prý budou sledovat koordinátoři jednotlivých tématických stolů. Trochu nešťastné vyjádření. O problémech, které se táhnou již léta, je snad zakázáno připomínat je a mluvit o nich?

U stolů v sále se diskutovalo nad sedmi tématy, která město považuje za důležitá. Tedy bydlení, sport a kultura, volný čas, příměstské části a sídliště, seniorem v Táboře, doprava a parkování, vzdělávání a výchova. I přes nepříliš reprezentativní počet a věkové složení respondentů vznikla celá řada zajímavých námětů. Obyvatelé Pražského sídliště považují kromě tradiční likvidace havranů za důležitou lepší údržbu zeleně. Revitalizaci rybníku Komora a jeho okolí zase chtějí na sídlišti Nad Lužnicí. V oblasti bydlení se vyslovují lidé pro větší zapojení developerů a důležité je pro ně zachovat městský bytový fond a udržet cenově dostupné nájmy.

Oblast dopravy a parkování patřila k těm diskutovanějším. Chodci chtějí prodloužit intervaly semaforů na přechodech, další omezení rychlosti zejména v Náchodě, více zastávek MHD a hlasy dostalo i omezení provozu a hluku z letiště Čápův dvůr. Fandové sportu zase chtějí vybudování multifunkčního sportovního zařízení a odpočinkovou zónu pro všechny věkové kategorie, přivítali by také osvětlení sportovních ploch ve večerních hodinách. Obyvatelé příměstských částí kritizují špatný stav chodníků, chtějí zvýšit frekvenci spojů MHD a větší četnost sečení trávy.

Na Horkách by pak uvítali klubovou místnost pro setkávání a město by konečně mělo něco dělat se zdejší skládkou. U stolu seniorů dostalo podporu pořádání většího počtu společenských akcí a širší diskuse se rozvinula kolem minimálního počtu WC ve městě. Na sídlišti Nad Lužnicí chybí toto sociální zařízení úplně a kritika zazněla i na uzavřené WC na zastávce MHD na třídě Kpt. Jaroše před nemocnicí. V oblasti vzdělávání a výchovy vidí účastníci fóra priority v podpoře nadaných dětí a podpoře mimoškolních aktivit, kultura by měla více dbát na zabezpečení a podmínky rozvíjení spolkového života.

Při závěrečném hodnocení přítomných získala prioritu tři témata. Nejvíce hlasů a první místo hodné pozornosti radnice patří - vzhledem k věku přítomných - pořádání akcí pro seniory na sídlišti Nad Lužnicí. Druhou největší pozornost by mělo vedení radnice věnovat vybudování veřejných toalet ve městě i obnovení WC na třídě kpt. Jaroše, a do třetice je záhodno obecně zlepšit stav chodníků. Úplný závěr patřil tombole, do níž upomínkové ceny věnovalo město a sponzoři.

Na jednání Fóra tentokrát chyběl stůl věnovaný mládeži. Důvod byl prostý. Týž den dopoledne se konalo ve stejných prostorách Mladé fórum. Zúčastnilo se ho 55 školáků a studentů táborských základních a středních škol. Výsledky a podněty z jejich diskuse však budou známy, stejně tak jak oficiální pořadí TOP 10 táborských problémů vzešlých z Fóra, až koncem příštího týdne.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Vladimír Šíp 

    Reagovat

     

    Taky je v článku dobrý postřeh, že převážně přišli senioři. Ani se nedivím v Táboře zase meziročně 21/22 ubylo asi 700 obyvatel s trvalým bydlištěm. Mladí jdou ven a nechtějí v Táboře zůstávat. Jsou zde nejen nízké platy, ale i poměrně draho na vymírající město a je velká pravděpodobnost dalšího zvyšování nájmů a služeb prováděných městem. Důchodci to přežijí, protože valorizace důchodů jaksi předbíhá skutečnou inflaci. Koukal jsem na to -5 let dozadu a je to za těch 5 let nárůst o 65% absolutně tedy z např. z 10000 na 16500. Mzdy se za tu dobu, zvedly max o 30%. Od Fóra bych čekal i odpověď na tuto otázku, protože stárnutí Tábora rozhodně není dobrý indikátor zdravého města.

    Vloženo 25.5.2022 15:14:09

  • Vladimír Šíp 

    Reagovat

     

    Fóra jsem se zúčastnil jednou. V roce 2019, kdy jsem si myslel, že ještě je možno občansky něco posunout. Dost jsem tam tlačíl na zavedení elektroautobusů Škoda 29BB jako v Českých budějovicích, kde se velmi osvědčily ve starších částech zástavby pro svou minimální hlučnost pod 50 dB.
    Nechal jsem změřit zdejší táborské CNG autobusy a zjistilo se, že mají hlučnost až 80 dB a např. ve Vožické ulici vytváří průměrnou naměřenou hlukovou hladinu 61.5 dB. Vystoupil jsem s tím pak v roce 2019 celkem věcně s rozborem na zastupitelstvu. Dnes se na to dívám jednak jako na epizodní údálost spojenou s odchodem ing. Petrové, která mne nařkla, že jsem arogatní (ale bylo to obráceně), ale také jako na čistě ekonomickou disciplínu, protože tyto autobusy dovedou jezdit za 25% nákladů CNG. Také jsem pochopil, že akce Zdravé fórum je zřejmě taky dělána, protože jsou na asi čerpány dotace, ale pro město Tábor, tam prakticky nic hodnotného prosadit nejde. V tomto smyslu lze s Panem řezáčem souhlasit.

    Vloženo 25.5.2022 14:55:42

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace