Nejtvrdší hasič přežije. Účastníci této soutěže museli zdolat například 18 pater v plné výzbroji

20. květen 2022

Profesionální a dobrovolní hasiči z celého Česka poměřili ve čtvrtek své síly v Olomouci. Při prestižní soutěži v požárním sportu s názvem Nejtvrdší hasič přežije. Někteří z účastníků si sáhli na dno svých sil.

Nejtvrdší hasič přežije. To je v překladu název soutěže. Účastníci musí co nejrychleji zvládnout celkem čtyři úseky. Mj. roztahování a motání hadic, tažení 80kilogramové figuríny nebo na závěr vyběhnutí výškové budovy. Ta v Olomouci má 18 pater.

„Bolí to hodně,“ nadechuje se zhluboka Petr z HZS Domažlice. Na žíněnce se vydýchává taky Kamil Nesepčuk, dobrovolný hasič ze Svitav. Poměřit síly s profesionály je prý pro něj výzvou. „Určitě, už jenom se s nimi potkat. Jak vidíte, někteří jsou úplně na jiné úrovni než my. Je skvělé se s těmi kluky porovnat. Pro nás není ani tak důležité to vyhrát, ale dokončit. Vylezl jsem nahoru, to je pro mě výhra,“ říká Nesepčuk.

„Vylezl jsem nahoru, to je pro mě výhra.“ 
Kamil Nesepčuk, dobrovolný hasič ze Svitav

Michal Přecechtěl profesionální hasič z Olomouce to vnímá stejně. Zúčastnil se všech dosavadních 15 ročníků soutěže a několikrát i vyhrál. Přitom vítězství podle něj není důležité. „Vyhrál jsem, byl jsem tu i druhý a třetí, Někdy se to povede, někdy ne. Neberu to jako smrtelně důležité, ale jako zpestření naší práce,“ uvádí Přecechtěl.

Jako zábavu soutěž vnímá i jedna ze čtyř účastnic Pavla Rajchová, dobrovolná hasička z Prahy. „Je to v podstatě takový hec. Přijeli jsme se třemi kamarády a přijela jsem to hlavně dokončit, tak doufám, že se to povede,“ usmívá se Rajchová.

Účastníci soutěže Nejtvrdší hasič přežije

Konečný vítěz českého poháru soutěže o nejtvrdšího hasiče bude známý až v září. Účastníky totiž ještě čekají další dva závody, a to v Plzni a Kroměříži

autor: kra
Spustit audio