Nejnebezpečnější sopka na světě může podle expertů znovu vybuchnout

V roce 1914 došlo k výbuchu stratovulkánu uvnitř kráteru sopky Aira, výbuch tehdy zabil 58 lidí (ilustrační foto)
  |   zajímavost

Nejnebezpečnější vulkán na světě, který zabil desítky lidí, může znovu vybuchnout, varují experti. K této události by údajně mohlo dojít již v příštích několika letech. Specialisté prozradili, jaké by měl výbuch sopky následky.

Analytici určili, jaký vulkán je tím nejnebezpečnějším na světě. Porovnali, jak často která sopka vybuchla a kolik lidí výbuchy těchto vulkánů připravily o život. Zjistili, že nejnebezpečnější sopkou je vulkán Aira, který se nachází v Japonsku. Aira svým výbuchem potenciálně ohrožuje město, kde žije bezmála milion lidí.

Výbuchy sopek bylo v minulosti velmi těžké přesně předpovědět. Některé vulkány mohou být neaktivní po tisíce let a poté se jednoho dne nečekaně probudit a způsobit zánik celého města. Jednou z nejznámějších katastrof, kterou způsobila sopka, je zkáza italského města Pompeje, které se nacházelo v blízkosti vulkánu Vesuv. K výbuchu Vesuvu došlo roku 79 našeho letopočtu a vroucí láva valící se ze sopky tehdy o život připravila 15 000 lidí.

Dnes již naštěstí vulkány monitorujeme a podobným tragédiím tak můžeme zabránit pomocí evakuace.

Sopka Aira se nachází na japonském ostrově Kyushu. Kráter této sopky má průměr zhruba 25 kilometrů a vědci odhadují, že byla zformována před 22 000 lety. Blízko tohoto obrovského vulkánu se nachází město Kagoshima, kterému by v případě výbuchu sopky hrozil podobný osud, který kdysi stihnul PompejeV Kagoshimě žije přes 900 000 obyvatel.

Vědcům se podařilo utvořit seznam těch nejnebezpečnějších vulkánů na světě, které je potřeba detailně monitorovat. Všechny musely splňovat alespoň tři z těchto kritérií:

  • několik velkých výbuchů
  • alespoň jeden velký výbuch
  • vysoká úmrtnost v důsledku výbuchu
  • velký výlev lávy
  • častá aktivita

V roce 1914 došlo k výbuchu stratovulkánu Sakurajima, který se nachází uvnitř kráteru sopky, výbuch tehdy zabil 58 lidí.

Zdroj: Mirror

KAM DÁL: Krutá pomsta: Unesli mu psa, provedli s ním hrozné věci. Takto se může chovat snad jen vyšinutý člověk.

Klíčová slova: