Nové video vyvrací tvrzení o nepřehledné palbě. Izrael ale smrt palestinské novinářky vyšetřovat nebude

Izraelská armáda nezahájí vlastní trestní vyšetřování vraždy palestinské novinářky Širín Abú Aklové. Zpravodajka televize al-Džazíra zemřela po zásahu kulkou, když minulou středu pokrývala izraelskou razii ve městě Dženín. Palestinské úřady chtějí, aby případ řešil Mezinárodní trestní tribunál. Izrael navrhoval společné vyšetřování s Palestinci, které však Ramalláh odmítl.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

2022-05-16t172953z_1_220520-150922_ind.JPG

Zpravodajka televize al-Džazíra zemřela po zásahu kulkou, když minulou středu pokrývala izraelskou razii ve městě Dženín | Zdroj: Reuters

Jak píše izraelský deník Jerusalem post, podle armádního vyjádření povaha osudného zásahu v Dženínu, kde se střílelo, nevyžaduje v tuto chvíli vyšetřování vojenské policie.

VIDEO: Izraelská policie zasáhla a rakev se zřítila k zemi. Na pohřbu reportérky Aklahové byly tisíce lidí

Číst článek

Rozhodnutí podle deníku podpořil i izraelský soud, který ze zabývá děním na palestinském Západním břehu Jordánu. Podle něj při smrti Palestince během bojové operace není nutné zahajovat trestní vyšetřování, pokud není vážné podezření ze spáchání trestného činu.

Abú Aklahová byla zastřelena během razie izraelské armády v Dženínu, kde izraelské bezpečnostní složky zatýkaly a pátraly po palestinských ozbrojencích. Podle armády novinářku zasáhla kulka v intenzivní přestřelce a nepřehledné situaci.

Izraelské úřady později připustily, že Abú Aklovou mohl zasáhnout izraelský voják a armáda prý dokonce při vlastním vyšetřování určila pravděpodobou zbraň, která mohla vypálit osudnou ránu, k jejímu přesnému určení ale požaduje kulku. Palestinské úřady ji ale Izraeli nechtějí vydat, protože mu nevěří.

‚S pohřbem to nesouvisí.‘ Izrael zatkl jednoho z Palestinců, který nesl rakev zastřelené reportérky

Číst článek

Momenty před střelbou

Objevilo se video, které autorizovala a zveřejnila televize al-Jazeera, tedy zaměstnavatel Abú Aklové. Narozdíl od dosud zveřejněných záběrů dění po zásahu novinářky, zachycuje i momenty krátce před ním.

Na videu je slyšet skupinku novinářů, kteří se se smíchem v klidu baví, což přeruší několik výstřelů. Následuje další palba, zjevně ještě blíž a když se o několik sekund později ozvou další výstřely z velké dálky, jeden z novinářů volá jméno Širín a pomoc pro ní.

Není jasné, jestli novinářku zasáhla už první palba, nebo až odvetná, nicméně to vyvrací tvrzení, podle kterého novinářku zasáhla kulka uprostřed mohutné a nepřehledné palby.

Společné vyšetřování však téměř se téměř jistě neuskuteční. Palestinské úřady chtějí výsledky svého vyšetřování předat mezinárodním institucím.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme