Až do loňského roku patřil Gabriel Plotkin k elitě Wall Street a jeho fond Melvin Capital spravující miliardy dolarů rok co rok vykazoval dvouciferné výnosy. A pak přišla osudová sázka na pokles akcií prodejce videoher GameStop.

Když loni v lednu jeho akcie navzdory všem očekáváním posílily o stovky procent, hodnota fondu se smrskla na polovinu a z těchto ztrát se už nikdy nevyhrabal. Plotkin tento týden oznámil, že fond rozpustí a zbylé peníze investorům vrátí.

Investoři Melvin Capital se ve středu dočetli v dopise od jeho šéfa, že posledních sedmnáct měsíců byla ‚‚neuvěřitelně náročná doba“ a nezbývá než prodat veškerá aktiva, zrušit účty a vrátit všechny peníze. Fond měl ke konci dubna ve správě 7,8 miliardy dolarů, přičemž během prvních čtyř měsíců letošního roku přišel o více než dvacet procent majetku. Navázal tak na loňské ztráty, kdy vykázal pokles o 39 procent.

‚‚Dělal jsem, co jsem mohl, ale v poslední době to nestačilo k tomu, abych zajistil výnosy, které byste měli očekávat. Nyní si uvědomuji, že musím od správy externího kapitálu ustoupit,“ napsal Plotkin v dopise. Při zpětném pohledu na kariéru třiačtyřicetiletého obchodníka je to poměrně zásadní obrat.

Plotkin prošel pozicemi ve fondech Citadel nebo SAC Capital, než se rozhodl postavit na vlastní nohy. Když v roce 2014 založil Melvin Capital, dokázal investory přesvědčit, aby mu svěřili téměř miliardu dolarů. A hned v prvním roce jim peníze zhodnotil o úctyhodných 47 procent, což jej katapultovalo mezi nejvýkonnější investiční fondy. V krasojízdě pokračoval až do roku 2020, za prvních šest let fungování Melvin Capital dosáhl průměrného ročního zhodnocení kolem třiceti procent.

Dosáhl toho zejména úspěšným short-sellingem, tedy sázkami na pokles cen akcií nebo jiných cenných papírů. Tahle strategie spočívá v tom, že si je investor půjčí, obratem prodá a zpětně vykoupí až s blížícím se termínem splacení. A pokud cena mezitím skutečně klesla, tak na rozdílu vydělá. Jak připomněl deník The Wall Street Journal, v roce 2015 pocházely ze sázek tohoto typu téměř dvě třetiny výnosů Melvin Capital.

V lednu 2021 se to však fondu vymstilo u prodejce videoher GameStop. Zpočátku přitom šlo celkem o rutinní záležitost se zdánlivě nevelikým rizikem. Málokdo by si totiž tehdy vsadil na to, že posílí akcie společnosti, která prodává videohry v kamenných obchodech v době, kdy si je hráči čím dál víc stahují v digitální podobě. Jenže pak se domluvila masa drobných amatérských investorů přes sociální síť Reddit a začali akcie GameStopu hromadně vykupovat.

Těžko říct, jak tento fenomén vznikl. Během pandemie se spousta lidí vrhla na investování přes aplikace typu Robinhood, na nichž jednoduché obchodování s akciemi působí jako hra. Američané měli navíc v tu chvíli k dispozici peníze ze šeků, které jim tamní vláda rozdala na zvládnutí dopadů covidu. K tomu všemu se stále víc amatérských investorů sdružovalo na fóru Wallstreetbets na Redditu, kde si vyměňovali tipy a zkušenosti.

A najednou se zaměřili na GameStop. Jedním z možných důvodů je, že akcie společnosti patřily k nejvíc ‚‚shortovaným“ titulům na trhu. Nejen Melvin Capital, ale řada dalších obchodníků vsadila na to, že i proto jejich cena bude klesat.

A z tehdejších příspěvků na Wallstreetbets byl cítit sentiment, že přišel čas to fondům ‚‚natřít“. Členové se tak začali navzájem povzbuzovat k nákupu a následnému držení akcií GameStopu. Výsledek? V rozmezí několika měsíců se jim podařilo jejich cenu zvednout o více než dva tisíce procent.

Na tomto náhlém úspěchu se svezlo i několik dalších společností, pro jejichž akcie se vžil termín meme stocks, jelikož komunikace na Wallstreetbets probíhala do značné míry sdílením memů.

Konkrétně Melvin Capital sázel na pokles hned několika z nich a když byl v lednu donucen své pozice uzavřít, přišel během jednoho měsíce o téměř sedm miliard dolarů, více než polovinu peněz, co měl ve správě. 

Nad vodou jej udržela jen finanční injekce 2,75 miliardy dolarů, kterou získal od fondů Citadel a Point72. Melvin Capital posléze zakončil loňský rok se ztrátou 39 procent. Avšak ani první měsíce letošního roku, kdy akciové trhy srazily vyhlídky na zvyšování úrokových sazeb nebo dopady války na Ukrajině, nebyly pro Plotkinův fond úspěšné. Jak už jsme zmínili, za první letošní kvartál vykázal Melvin Capital dvacetiprocentní ztrátu.

Snaha o záchranu fondu se nicméně Plotkinovi upřít nedá. Ze svízelné situace se nejdřív v únoru snažil dostat vytvořením nového fondu, jelikož mezitím přišel o většinu peněz z dvoumiliardové investice od fondu Citadel. V dubnu pak přišel s ještě kontroverznějším nápadem a pokusil se restrukturalizovat Melvin Capital tak, aby mohl od svých investorů opět vybírat poplatky. 

Většina hedgeových fondů funguje podle pravidla známého ve finančních kruzích jako ‚‚2-and-20“. Z aktiv pod svou správou si účtují roční poplatek kolem dvou procent z jejich celkové hodnoty plus zhruba dvacet procent z částky, o kterou se jim povedlo jejich cenu navýšit. Pokud je však fond v červených číslech, zpravidla se musí nejdřív dostat opět do plusu, nebo investorům ztrátu doplatit, než může začít poplatky vybírat znovu.

Melvin Capital však v dubnu přišel s plánem, že oseká objem aktiv pod svou správou na pět miliard dolarů a další zisky bude počítat od této hranice. To by v praxi znamenalo, že začne znovu vybírat poplatky, aniž by klientům vynahradil ztrátu z předchozího roku. Investorům se to pochopitelně nelíbilo a Plotkin během několika dní otočil a zaslal jim omluvu.

Podle serveru Axios ještě před měsícem tvrdil, že během pár týdnů přijde s novým plánem. Na ten však už nedošlo a Melvin Capital končí. Část jeho investorů je podle agentury Bloomberg naštvaná, zatímco ostatní rozumí mimořádné situaci, která vedla k jeho pádu – kombinaci vysoké inflace, zvyšování úrokových sazeb a nárůstu počtu drobných investorů na trhu. A také věří, že se Gabriel Plotkin vrátí a bude opět úspěšný.