Hlavní obsah

Lukašenko změnil zákon o trestu smrti, cílí na opozici

– Minsk

Autoritářský běloruský vůdce Alexander Lukašenko podepsal zákon, podle kterého nyní hrozí za pokus o spáchání teroristického činu trest smrti. Terorismus je v rétorice běloruského režimu tak široký pojem, že jsou z něho pravidelně obviňováni opoziční aktivisté.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

„Běloruský prezident Alexandr Lukašenko podepsal zákon, jenž stanoví možnost trestu smrti za pokus o teroristický čin,“ uvedla agentura Ria Novosti.

Bělorusko je jedinou zemí v Evropě, kde trest smrti nebyl zrušen. V současné době tam hrozí poprava za spáchání teroristických činů, při kterých někdo zemře, za brutální nebo mnohonásobné vraždy.

Kvůli vývozu ukrajinského obilí by mohly USA zrušit sankce vůči Bělorusku

Zahraniční

Podle webu Naša Niva dosud nebylo možné uložit trest smrti za přípravu k trestnému činu a pokus o něj. Země každoročně vykoná několik poprav, které provádí zastřelením.

Došlápnout si na aktivisty

Aktuální změna zákona se připravovala od chvíle, kdy Lukašenkovu vládu zasáhla vlna sabotážních akcí aktivistů, kteří se pokusili vyřadit z provozu část železniční sítě v zemi, aby Rusku ztížili rozmístění sil při jeho invazi na Ukrajinu.

V řadě jako na porážku. Nové důkazy o zabíjení civilistů v Buči

Válka na Ukrajině

Běloruská policie některé sabotéry obvinila právě z terorismu, poznamenává server Euronews. Za terorismus nebo jeho přípravu obvinily a zatkly Lukašenkovy úřady mnoho odpůrců režimu.

Loni běloruská prokuratura oznámila vyšetřování kvůli „přípravě organizovaného teroristického činu“ běloruské opoziční vůdkyně a kandidátky na prezidentský úřad v minulých běloruských volbách Svjatlany Cichanouské, která žije v exilu. Stíháni jsou i další zástupci opozice. Řadu opozičních představitelů soudy poslaly na dlouhá léta do vězení.

Rusko není Putinova řiť, kterou musíte pořád líbat, řekl na koncertě zpěvák DDT. Hned se se zlou potázal

Evropa

Od masových protestů proti zfalšovaným prezidentským volbách v roce 2020, které Lukašenko podle nezávislých odhadů prohrál, ale nadále se drží u moci, se lidskoprávní situace v zemi dramaticky zhoršila. Podle organizace Vjasna je aktuálně drženo 1204 politických vězňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám