Už se to zase děje. Bude zle. Zahraniční agentura varuje svět

20.05.2022 17:38

Agentura Reuters předložila čtenářům analýzu, která naznačuje, že ve světové ekonomice nastane zpomalení, možná i recese. Dějí se totiž věci, které se děly i v minulosti a po nichž vždy přišly zlé časy. Podle Reuters proto není důvod optimisticky předpokládat, že by to tentokrát mohlo být jinak.

Už se to zase děje. Bude zle. Zahraniční agentura varuje svět
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Svět opět sužuje nedostatek ropy i ropných produktů, který je ještě umocněn tím, že Západ hledá cesty, jak se obejít bez ruské ropy. Kvůli ruské agresi na Ukrajině. To dál zdražuje ropu a ropné produkty z ostatních zdrojů, jako jsou USA, Saúdská Arábie a jiné země.

Zásoby ropných produktů poklesly v USA i v EU i v dalších částech světa. „Ekonomický boom po pandemii v letech 2021/22 přesáhl kapacitu rafinérií vyrobit dostatek produktů a značně vyčerpal zásoby v severní Americe, Evropě a Asii,“ uvedla agentura Reuters.

Upozornila také, že vždy, když se v minulosti dělo právě tohle, světovou ekonomiku čekalo velké ochlazení, případně pád do recese. Dělo se to v minulosti vždy a prý není důvod předpokládat, že to tentokrát bude jinak, protože ropa a produkty z ní dnes pohání nemalou část automobilů, kamionů, vlaků i lodí přepravujících zboží.

„V posledních desetiletích byl nedostatek destilátů vždy provázen buď zpomalením růstu uprostřed ekonomického cyklu, nebo recesí na konci ekonomického cyklu a není důvod si myslet, že tento případ bude jiný. Rostoucí úrokové sazby po celém světě, zpřísnění úvěrových podmínek a dopad inflace na rozpočty domácností a podniků budou pravděpodobně spouštěčem zpomalení,“ upozornila agentura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…