Zahrada v Jaroslavicích skrývá nejkrásnější květy v Evropě

Foto: televize TVS
JAROSLAVICE U ZLÍNA - Většina pivoněk kvete až v červnu. Jednu ze zahrad v Jaroslavicích ale už teď zdobí jejich přenádherné květy. Jde totiž o speciální druh vyšlechtěný křížením.

Vůně linoucí se Jaroslavicemi u Zlína by vás zavedla až na zahradu Libora Hašpici, který si u domu vytvořil nádhernou květinovou oázu plnou pivoněk. Po návštěvě Číny se do tohoto druhu květin přímo zamiloval. A to nejen pro jeho vzhled, ale také dlouhověkost.

„Původní je pivoňka mléčnokvětá, kterou jsem si dovezl ze zahraničí. Z té jsem poté nechal křížením vzniknout spoustu dalších barevných variací,“ uvedl Libor Hašpica.

Většina pivoněk kvete až mnohem později, ale právě díky křížení se jedná o speciální raný druh, který se chlubí svými obrovskými květy už nyní. Ty někdy dosahují velikosti až 30 cm.

Dále zde množím a pěstuji lilie královské, které miluje celá Francie, ty však pokvetou až po svatém Janu. Například Karel IV. nechal podle těchto květů vyrobit svatováclavskou korunu,“ prozradil zkušený pěstitel.

Přestože péče o tak krásnou zahradu zabere spoustu času a energie, Libor Hašpica to dělá rád. A jak on sám říká – co člověk dělá rád, to nepočítá na čas…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x